Багато хто знає, що цьогорічна літня спека стала справжнім випробуванням для усієї України.


Від екологічних проблем, які виникли внаслідок незаконної діяльності підприємств на півночі окупованого Криму, страждають не тільки жителі Армянська, а й жителі населених пунктів у Херсонській області.
Про це стало відомо з повідомлення постійного представника Президента України в Криму Борис Бабіна, як передає "Укрінформ".


Чиновник додає: “Забруднення повітря і земель внаслідок незаконної діяльності підприємств на окупованій території в Криму відбувається й на материковій Україні у прикордонних з окупованим півостровом районах Херсонської області. Жителі сіл Чаплинського району, проживаючи в межах видимості цих заводів, змушені щодня вдихати вихлопи, що йдуть з Криму.


Бабін також зауважив, що в деяких селах ситуація критична. Тому, Бабін наголосив, що буде наполягати на тому, аби почався відповідний екологічний моніторинг. Його мета – отримати чітку оцінку розмірів екологічного лиха на підконтрольній Україні території внаслідок незаконної діяльності підприємств північного Криму.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще


Крім того, він зауважив, що результати моніторингу можуть стати підставою для притягнення до відповідальності правоохоронними органами всіх, хто причетний до роботи кримських підприємств, "зокрема беніфіціарів цих підприємств на підконтрольній території".


За його словами, у 2017-2018 Представництвом було проведено низку нарад за участю місцевої влади та правоохоронних органів. На них повідомлялося, що нібито тривають кримінальні провадження, але "на жаль, крім обміну документами між Києвом та Чаплинкою, на місцях ніяких практичних заходів розслідування люди не бачили та його результатів поки також спостерігати не можна".
Він також зазначив, що: "Результат, який залежить від компетенції правоохоронних органів, необхідно отримати найближчим часом, оскільки дивлячись на жителів сіл Херсонщини, де онкологія вже зашкалює через ці викиди хімічної промисловості північного Криму, переживаєш контроверсійні почуття від дій окремих посадовців у погонах, які займаються тільки тим, що перекладають в Києві папірці з теки в теку".
Представник Порошенка зазначив, що викиди, які є причиною екологічного лиха на півночі Криму і в Херсонській області, спричиняють завод "Титан" в Армянську, а також содовий і бромний заводи в Красноперекопську.


За його словами, "Титан" виробляє лінію фарб, косметики, але відомо, що титан використовується і на корпусах підводних човнів і ракет, а продукція содового заводу потрібна в скляній промисловості, щодо продукції бромного заводу, то в радянські часи її, за окремими джерелами, використовували і для виробництва хімічної зброї.


З урахуванням всіх відомих скандальних російських справ із використання хімічної зброї в Великобританії, я не виключаю того, що росіяни могли повернутися до виробництва компонентів хімічної зброї в Криму на відповідних підприємствах, – розповів Бабін.


За його словами, навіть попри ці припущення, постачання сировини на ці заводи і вивезення готової продукції відбуваються незаконно за визначенням.


Наостанок чиновник додав: "У будь-якому випадку, що б вони не робили, по-перше, сировина на ці заводи завозиться незаконно, з порушенням законодавства України, продукція вивозиться незаконно з порушенням законодавства України, вихлопи в навколишнє середовище теж незаконні і використання сировини, зокрема води та рапи з підконтрольній території, теж незаконно, це все грубі порушення законодавства України. Ми чекаємо реакції і конкретних дій правоохоронних органів".

Нагадаємо, в районі анексованого Криму над Чорним морем останнім часом фіксують небувалу повітряну активність, яка насторожує і спостерігачів, і військових. Це нещодавно підтвердив очільник моніторингової групи "Майдан Закордонних Справ" Андрій Клименко.


Як повідомляв Znaj.ua, у Росії вже третій день підряд знижується курс рубля до долара і євро. Причиною став перший пакет санкцій США у зв'язку з отруєнням екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля.

Також Znaj.ua писав про те, що російський президент Володимир Путін так намагався виставити себе у вигідному світлі, що випадково все зіпсував. Нещодавно він публічно переплутав Людовика XIV з іншим французьким королем Людовіком XV.