В Україні у четвер, 30 серпня, середня ціна всіх видів бензинів і дизельного палива виросла на 12-16 копійок за літр залежно від виду палива. Всього за кілька днів середні ціни підскочили приблизно на 60 коп.

Про це свідчать дані моніторингу роздрібного ринку "Консалтингової групи А-95", пише Enkorr.com.ua. Зокрема, всі види палива на станціях WOG подорожчали на 50 коп/л: бензин марки А-92 подорожчав до 31,95 грн/л, А-95 — до 32,95 грн/л, А-95+ — до 33,95 грн/л, ДТ — до 30,45 грн/л. Про це повідомляє Обозреватель.

Експерти ринку впевнені: економічно обґрунтовані ціни на АЗС можуть зрости ще на 20-30 коп. А в разі, якщо гривня продовжуватиме девальвувати, подорожчання продовжиться.

Як каже екс-президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук, вартість бензину зростає в першу чергу через девальвацію долара. Девальвація національної валюти на 1 грн/$ вже через два тижні призводить до того, що ціни на АЗС можуть зрости на 70 коп./л.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Ще одна важлива причина – дорожчає "чорне золото" на світових ринках. Якщо закупівельні ціни нафтопродуктів збільшуються на 1%, літр бензину може додати в ціні приблизно 10 коп. Однак це не означає, що зростуть ціни однаково на всіх АЗС. Враховуючи, що структура доходів і витрат у різних мережах відрізняється, ціни повинні рости нерівномірно.

"У кожної компанії є своя ситуація. Є нафтобази власні або їх немає. Наскільки поширена мережа. Знову ж таки, все впирається в гроші", - зазначає екс-президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів.

Варто відзначити, що подорожчання бензину вплине не тільки на власників авто. Витрати на паливо закладають в кінцеву вартість всіх товарів і послуг. Також подорожчання може спровокувати зростання цін на громадський транспорт.

Проте експерти впевнені: АЗС не зацікавлені різко підвищувати ціни.

Нагадаємо, українцям розповіли, наскільки зросте газ.

Як повідомляв Знай.иа, українців чекає хвиля подорожчання продуктів.

Знай.иа писав, українці віддадуть за воду останню заначку".