Вселенського патріарха Варфоломія просять не давати Української православної церкви Томос - документ, з яким вона стане незалежною і рівною серед 14 помісних православних церков світу.

На цей раз крик пролунав не з Росії, а з Сербії: патріарх Іриней відправив Варфоломію лист, яким вирішив застерегти старшого священнослужителя від втручання в питання української церкви. Сербський патріарх впевнений, що історичне і канонічне право на церковну організацію в Україні може бути тільки у російської церкви. Про це на своїй сторінці в Facebook пише "Балканський оглядач".

Рішення відправити лист Іриней обґрунтовує "турботою СПЦ про єдність Православної Церкви" після того, як Вселенський Патріарх втрутився і не виключив можливості надання Україні Томосу.

Сербський патріарх стверджує, що "єресь етнофілетизму" є одним з найбільших зол сучасного православ'я.

Надання автокефалії він характеризує як "дуже ризикований, навіть катастрофічний" акт для єдності Святого Православ'я", а УПЦ КП називає "розкольниками".

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Автор послання також вважає, що таке рішення буде означати ще й небратскую позицію по відношенню до російської церкви.

Іриней зрівняв "лідерів розколу в Чорногорії та Україні" і прийшов до висновку, що, як і в Македонії, "ситуація в Чорногорії пов'язана з Україною".

Македонські ЗМІ пишуть, що "сербський патріарх своїм скандальним листом себе поставив на місце судді Вселенського Патріарха".

Нагадаємо, Петро Порошенко розповів, що під час зустрічі зі Вселенським патріархом підкреслювалося, що у разі спільного звернення українських президента, парламенту, церковних ієрархів Синод Вселенського патріархату буде готовий надати українській церкві Томос про автокефалію.

Як повідомляв "Знай.иа", Києво-Печерська і Почаївська лаври, які зараз належать УПЦ Московського патріархату, перейдуть під управління Української церкви після надання Україні Томосу про автокефалію.

Знай.иа писав про те, що британський судмедексперт Річард Нів склав приблизний портрет типового чоловіка тій місцевості і того часу, коли жив Ісус.