Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що підвищення ціни на газ для населення дасть можливість продовжити співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ), а також вирішити питання боргового навантаження України. Про це пише Обозреватель.

За його словами, ключова мета переговорів - це зменшити боргове навантаження на бюджет і позбутися боргових кайданів, які зараз вартують Україні" не менше $5 млрд на рік.

гройсман

"Ви знаєте, що є вимога партнерів вирівняти ціну промислового газу та газу для населення. Це чутливе питання для українців і для мене. Дискусія важка, вона йде з літа минулого року. Більше року ми утримували ситуацію, тепер будемо обговорювати питання з місією МВФ, шукати компроміс, щоб захистити громадян", - додав він.

Як повідомлялося, 23 серпня, прем'єр-міністр заявив, що Україна визнає свої зобов'язання у підвищенні цін на газ.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

З липня 2017 року Україна знаходиться у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60%, у зв'язку із зростанням цін на міжнародних ринках.

гройсман

Останній транш у сумі $1 млрд Україна отримала від МВФ в квітні 2017 року. З тих пір грошей Києву не виділяли, через невиконання кредитних умов. Головним було створення Антикорупційного суду, ще одним – підвищення ціни газу для населення до рівня імпортного паритету – ціни, за якою країна купує газ на зовнішніх ринках і за якою вже сьогодні паливо сплачують комерційні споживачі.

Без підвищення тарифу на газ Україна ризикує не отримати черговий кредитний транш МВФ. А це може призвести до загроз фінансової стабільності, нестачі валюти та уповільнення економічного зростання.

Нагадаємо, на посаду судді Верховного Суду український президент Петро Порошенко призначив Сергія Слинька – саме він у свій час підтримав вирок стосовно чинного Генпрокурора.

Як раніше пообіцяв Знай.uа, українців залишили без життєво важливого ліки через Росії.

Також портал Знай.uа писав про особливе "безвизе" для росіян.