Велика палата відхилила апеляцію Пенсійного фонду, залишаючи чинним рішення суду першої інстанції, за яким припинення виплат пенсій переселенцям з підстав, не передбачених законом, є неправомірним.

Про це зазначають ЗМІ.

Показова справа

Варто відзначити, що відразу ж після припинення виплат пенсії переселенцям з Донбасу, більшість з них відразу ж пішли до суду, де намагались довести незаконність дій пенсійного фонду, який в одностороньому режимі заблокував всі виплати.

Це так звана показова справа, розповіла координаторка з адвокації організації Право на захист та ініціатор судового процесу Дарина Толкач. По усіх таких позовам до органів Пенсійного фонду ухвалюватимуть аналогічні рішення.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Пенсії від окупанта

Згідно зі статтями 80 і 82 закону Про пенсійне забезпечення, пенсії нараховують і виплачують за місцем реєстрації. Верховна Рада України ухвалила закон про деокупацію, де Росію визнано країною-окупантом.

Так, у Пенсійному фонді на свій захист навели позицію Женевської конвенції у якій прямо визначено, що "країна-окупант бере на себе тягар соціально-економічного забезпечення окупованих територій, зокрема, виплату пенсій, соціальних нарахувань".

У Мінсоцполітики розробляють нормативний акт, що гарантуватиме виплату пенсій жителям окупованих територій.

Раніше міністр соціальної політики Андрій Рева зауважив, що питання виплати пенсій жителям окупованих територій є частиною Мінських угод, пункт 8. Київ не зможе поновити соціальні виплати на непідконтрольних йому територіях Донбасу, допоки не буде виконано перші 7 пунктів Мінських угод, аби уникнути зловживань у сфері соцвиплат.

Виплати на підконтрольній території

Разом з тим міністр соціальної політики України відразу ж пообіцяв юридивно врегулювати виплату пенсій вимушеним переселенцям.

У свою чергу співзасновник гуманітарної організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес зазначив, що пекреважна більшість вимушених переселенців з окупованих територій не можуть собі дозволити пенсій, адже адже це обходиться значно дорожче, ніж пенсія розміром у 2,5 тис. грн.

За даними Мінсоцполітики, в Україні офіційно зареєстровано понад 1,5 млн переселенців з анексованого Криму та окупованого Донбасу.

Як переселенці з Донбасу добиваються своїх пенсій, яких їх позбавили через підозри СБУ

Нагадаємо, українські чинуші перевиконали план з "піклування" про переселенців.

Як повідомляє "Знай.ua", чинуші вирішили перерахувати пенсії українців.

Також "Знай.ua" писав, що нещадні злидні українських пенсіонерів показали одним відео.