Міністерство освіти і науки розробило нові умови прийому у виші на 2019 рік. У цьому документі передбачено скоротити терміни вступної кампанії, проводити творчі конкурси на ЗНО і у першу чергу зараховувати тих, хто в майбутньому хоче працювати в селах. Відомство представило проект для громадського обговорення. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

Як прийматимуть у вузи в 2019 році?

У наступному році для вступу до внз будуть приймати сертифікати ЗНО 2018 і 2019 років з усіх предметів. Подати можна буде і сертифікати ЗНО 2017 року, крім оцінок з іноземних мов — англійської, французької, німецької та іспанської.

Планують внести зміни у терміни вступної кампанії і зробити її коротшою. Так, реєстрація електронних кабінетів на бакалавра розпочнеться за дев'ять днів до початку подачі заяв — 1 липня, а сам прийом заяв і документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня. Це на три дні менше порівняно з 2018 роком. У той же час можливість реєстрації електронних кабінетів буде відкрита до 30 серпня, щоб можна було подати заяви вступників на заочну форму навчання на контракт.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Щоб уникнути корупції при проведенні творчих конкурсів, МОН пропонує проводити їх у основній сесії ЗНО — з 16 березня до 15 травня. Це усуне залежність результатів творчих конкурсів від оцінок ЗНО. В той же час буде передбачена додаткова сесія творчих конкурсів з 1 до 22 липня, але тільки на контрактні місця.

Лілія Гриневич

З наступного року запрацює механізм першочергового зарахування тих абітурієнтів у медичні і педагогічні вузи, які захочуть працювати в селах. Мова йде про вступників, які укладуть угоду про відпрацювання не менше 3 років у селі або селищі міського типу. Це дозволить поліпшити рівень кадрового забезпечення в освітній та медичній сферах в сільській місцевості.

Планують також розширити практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності — «Право», «Публічне управління і адміністрування», «Міжнародні відносини» і «Фармація, промислова фармація».

Новацію цього року — фіксований перелік конкурсних предметів для вступу після 11 класів на бакалавра — пропонується залишити і на вступ 2019-го. Вступні пільги розширять для учасників бойових дій, причому не тільки на учасників АТО/ООВ, але і на всіх вступників цієї категорії.

Нагадаємо, українці вимагають проводити вибори по-новому.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, про 10 київських вузів, які зі свистом пробили дно.

Також "Знай.uа" повідомляв, що опубліковано рейтинг кращих вишів України в 2018 році.