Повідомлення про виявлення фальшивих грошей, що із року в рік з'являються в різних містах країни, вже стали традиційними. Систематичні хвилі вливання "липових" рублів не території окупованих територій Донецької та Луганської областей, випадки розрахування підробленими купюрами у метрополітені, підсовування фальшивої валюти у дрібних приватних пунктах обміну – лише незначна частина найчастіших новин про "псевдо-гроші". А останнім часом додалися ще і часті випадки розміщення оголошень про продаж валютних підробок. Знай.ua дізналися, які ціни на паперові копії оригінальних банкнот виставляють "чорні" продавці в інтернет-мережі, які купюри найчастіше "клонують" та як відрізнити фальшивку від оригіналу.

В оголошеннях – різні номінали купюр та пропозиції по роботі

Якщо прописати в інтернет-пошуку "Купити фальшиві купюри гривні у Києві", обов’язково знайдеться не один варіант відповідних пропозицій. Так, нещодавно Знай.ua писали про український ресурс "Оголоша", на якому автори однієї з публікацій пропонують користувачам придбати фальшиві гривні й долари – за 5 тисяч гривень купюрами по 200 грн пропонують придбати за ціною у розмірі 1750 грн.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"У наявності номінали 50, 100, 200, 500 гривень. Водяні знаки присутні, номери на купюрах різні, хрускіт, запах ідентичний. Під ультрафіолетом не виявити підробку", – написано в одному з оголошень на сайті board.ukrhome.net.

А забрати "валюту" пропонують у Києві одразу кількома варіантами: можна закладкою, поїздом, автобусом чи поштою ("Укрпоштою", "Новою поштою").

На спеціалізованих форумах же, взагалі, викладені пропозиції по роботі у цій сфері.

"Запрошуємо до колективної роботи адекватних і готових робити кошти людей! Ми виготовляємо липові купюри високої якості з метою подальшого збуту за допомогою терміналів і банкоматів", – зазначає автор повідомлення.

Як зазначено представником "липової структури", купюри без проблем реалізуються через кращі банкоматои і термінали з логотипом qiwi walet visa.

Найчастіше підроблюють банкноти по 500, 10 та 50 грн

Національний банк України здійснює моніторинг стану вилучення з обігу підроблених грошових знаків та констатує відносно низький рівень підроблення банкнот національної валюти за підсумками 2017 року.

"У 2017 році було вилучено з обігу майже 10,5 тисяч підроблених банкнот національної валюти. Упродовж І півріччя 2018 року ситуація з підробленням банкнот національної валюти залишалася контрольованою та мала тенденцію до зниження: у порівнянні з І півріччям 2017 року кількість вилучених з обігу підроблених банкнот гривні зменшилася на 36%", – розповіли нам у прес-службі Національному банку України.

Як зазначили у Нацбанку, це – відносно низький рівень підроблення банкнот національної валюти, порівняно із показниками у країнах Євросоюзу, які майже у 10 разів вищі за українські.

"У більшості випадків, виявлені підроблені банкноти збувалися через каси закладів швидкого харчування, супермаркетів та метрополітену. Також були випадки потрапляння підробок до кас банків через програмно-технічні комплекси самообслуговування та банкомати з функцією приймання готівки", – зазначають в прес-службі Нацбанку України.

Найпопулярніші серед липових банкнот – купюри номіналом у 500 грн. старого зразка 2006 року. Їхня кількість становить понад 60 % від вилучених підробок нацвалюти. На другому місці із показником у 17 % - банкноти номіналом у 100 грн, на третьому – купюри номіналом у 50 грн, яких було виявлено близько 13%, а четверте місце належить 200-гривневим банкнотам із кількістю у 7 %.

Понад 80 % фальшивих гривень виготовлялися з використанням копіювальної або комп’ютерної техніки, зокрема струменевих та лазерних принтерів. А поліграфічним способом було виготовлено 19 % липових купюр.

Що стосується підроблення іноземної валюти, то більшість вилучених з обігу підроблених банкнот минулого року − це: долари США (78%), євро (16%), російські рублі (6%).

Найчастіше зловмисники підробляють іноземні банкноти таких номіналів: 100 доларів США (94%), 200, 100 та 50 євро (40%, 21% та 29% відповідно), 5 000 та 1 000 російських рублів (71% та 21% відповідно).

Як виявити підробку?

Аби не стати жертвою шахраїв, потрібно звертати увагу на головні ознаки, які 100 %-во мають бути на купюрі. У разі сумнівів щодо справжності банкноти потрібно перевірити декілька захисних елементів, уважно роздивившись купюру.

Первинним засобом перевірки справжності банкнот є водяні знаки -зображення, що видимі під час розглядання банкноти проти світла:

  • багатотоновий водяний знак - зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти.
  • світлий елемент водяного знака - зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака національної грошової одиниці України - гривні.

Наступними елементами захисту банкнот для візуального контролю населенням є:

• занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій розміщуються позитивні і негативні тексти та мікротексти;

• рельєфні зображення на поверхні банкнот, що визначаються пальцями рук на дотик. Ці зображення забезпечуються спеціальним видом друку, при якому фарба на папері лягає випуклим шаром і легко визначається при дотику;

• приховане зображення - зображення цифрового позначення номіналу, що стає видимим під час розглядання банкноти під гострим кутом зору до джерела світла;

• наскрізний елемент (суміщене зображення) - це зображення, що виконані в одному місці з лицьового та зворотного боків банкноти і суміщаються або доповнюють одне одного при розгляданні проти світла;

• зображення, виконані оптично-змінними фарбами, що змінюють колір при розгляданні банкноти під різними кута

Куди звертатися у разі виявлення фальшивих купюр?

У разі сумніву щодо справжності та платіжності банкнот національної та іноземної валюти, громадяни можуть звертатися до банків України. Банки, у свою чергу, направляють такі купюри на дослідження до уповноважених підрозділів Національного банку України, які проводяться безкоштовно.

"Підроблені грошові знаки вилучаються без відшкодування їх вартості, про що повідомляється пред'явнику та Національній поліції України, і в установленому порядку передаються уповноваженим працівникам поліції для проведення розслідувань", – повідомляють у Нацбанку.

Відповідно до ст. 199 ККУ "Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї", караються позбавленням волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Знай.ua направили запит до Головного управління Національної поліції у м. Києві стосовно кількості точок збуту/виготовлення підроблених банкнот національної та іноземної валюти в столиці та процесу "кібер-полювання" на авторів оголошень про продаж липових грошей. Однак поки що відповіді не отримали. Тож подробиці у подальшому читайте на сайті Знай.ua.

Автор: Анна Редька