Днями Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив глибоку впевненість у тому, що Україна ближчим часом отримає Томос про автокефалію УПЦ.

Філарет

За словами Патріарха, про це свідчать процедури з боку Константинополя.

Про це він розповів під час виступу у Посольстві України в США, повідомляють ЗМІ.

"Уся Україна від Вселенського Патріарха Томос про автокефалію Української Православної Церкви", - зауважив Філарет.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Він пояснив, що це означатиме фактично.

"Те, що залишиться від Московського патріархату, матиме такі ж права, як і всі українські церкви, однак не буде називатися Українською церквою", - пояснив він.

Філарет

Патріарх наголосив, що в духовному сенсі автокефалія означатиме об'єднання усього суспільства і народу.

Також він розповів, скільки часу можуть зайняти процедурні питання.

"Сподіваємося, що отримаємо Томос уже найближчим часом, оскільки почався вже незворотній процес. Томос буде, а коли – це вже вирішить Вселенський Патріарх і обставини".

Також він додав, що надання Томосу відбувається по-різному.

"Це може бути й дуже швидко, а може й трошки повільніше. Вселенський Патріарх уже направив своїх послів – до Києва, більше того, вони вже зустрічалися з церковним керівництвом та президентом. Це свідчить про те, що процес уже запущено", - зауважив Філарет.

Філарет

Нагадаємо, 14 вересня відбулося позачергове засідання Синоду Московського патріархату, у яке незвично прямолінійно та безпардонно втрутився Кремль.

Цю інформацію повідомляє "Новая газета".

У самий розпал засідання, в його хід втрутився прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. Він несподівано для всіх заявив, що за роботою Синоду пильно "стежать" в Кремлі і вважають "кращим" сценарій "збереження єдності православного світу".


Як повідомляв "Знай.ua", скандально відомий московський піп Всеволод Чаплін продовжує розпалювання війни. Він вважає, що Росія повинна "врятувати" українців, і при цьому не боятися Заходу.

Всеволод Чаплін
Всеволод Чаплін


Також "Знай.ua" писав про те, що за останні декілька тижнів почастішали масовані кібератаки проти Вселенського патріархату, Фанару і самих екзархів.