Повір'я

Люди дивилися за природою і склалося повір'я, що сьогодні не тільки змії, а й інші гади сповзають в одне місце під землю. І тут перед ними з'являється Алатир-камінь (батько всім каменям), і змії лижуть його, поки повністю не злижуть. Є навіть легенда, про хлопчину, який побачив як змії особливою травою (несли, обернувши в язика) відкривають скелю. Він зробив так само, але вийти вже не зміг. Всі змії спали, і він заснув. А коли прокинувся і зміїний цар дозволив їм виходити зі скелі, то вже була весна на дворі. Люди вірять, що знаком для змій, щоб виходити з-під землі, є перший грім.

Також сьогодні намагалися не ходити в ліс не тільки через страх перед зміями, але і тому що Лісовик і перевертні там сновигають. Лісовик збирає всіх звірів і перераховує, а потім обходить свої володіння. А ведмеді готують собі барліг, їх теж краще не чіпати.

Цей день був важливим і для стодольника, дух, який живе в стодолі і робиться схожим на господаря будинку. Стодольнику залишали вишитий рушник і частування, також сьогодні його не дозволяли топити.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Щоб захиститися самим від різної нечисті і захистити будинок, люди вішали в кімнатах дерев'яні хрести, а якщо таких не було, то робили їх з двох гілочок горобини. На дверний одвірок, на навісних воротах випалювали хрести. А на будинку малювали їх вугіллям, крейдою або кров'ю тварин.

Прикмети на 27 вересня

  • Воздвиження осінь назустріч зимі рухає.
  • На сході місяць окреслює червонувате коло, що швидко пропадає - погода буде ясна і суха.
  • Вітер північний в цей день пророкує тепле літо.
  • Якщо поспіль кілька днів дме західний вітер - буде погана погода.
  • Гуси летять високо - повінь буде висока, низько - річка практично не підніметься.
  • Якщо журавлі летять повільно і високо, курличуть на льоту, то осінь буде теплою.
  • Народженим 27 вересня має статися в житті багато випробувань. Таким людям дано дар живописання. Носити їм слід аметист.