Кандидатуру в'язня Кремля, українського режисера Олега Сенцова у четвер, 27 вересня висунули на премію імені Андрія Сахарова 2018 року. Його кандидатуру в комітеті Європейського парламенту з закордонних справ представив депутат Європарламенту від Словаччини Едуард Кукан.

На премію імені Андрія Сахарова Сенцова висунула фракція Європейської народної партії.

"Олег Сенцов – невинна людина, що знаходиться під вартою більше чотирьох років. З 14 травня поточного року він оголосив голодування. Він закликає російську владу звільнити близько 70 українських ув'язнених, які перебувають в Росії і Криму, за політично вмотивованими звинуваченнями після російської окупації Криму. Він не вимагає власного звільнення. Олег Сенцов вирішив зробити цей радикальний заклик з надією, що його голос буде почутий, і світ зрозуміє цінність честі, правди, свободи і демократії. Він вірить у верховенство права і цінностей над грубою силою і обманом. Це робить його в'язнем сумління. Сьогодні – 137-ий день голодування Сенцова. Його життя наражається на небезпеку", - повідомив євродепутат Едуард Кукан.

Премію "за свободу думки" імені Сахарова вручається особам, які внесли "винятковий внесок у боротьбу за права людини по всій земній кулі". Вона була заснована в 1988 році Європейським парламентом і є премією в галузі прав людини.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Кандидатами в лауреати цієї премії можуть стати фізичні особи, асоціації та організації. Місце проживання, проживання або розташування не має ніякого значення.

Премія імені Сахарова може бути вручена за захист прав меншин; повага до норм міжнародного права; розвиток демократії і відтавання верховенства закону, а також за захист прав людини і його основних свобод, зокрема на свободу слова.

Нагадаємо, Сенцов звернувся до українців, він не знає, на скільки його вистачить. Звернення Сенцова вражає до глибини душі.

Як повідомляв "Знай. ua", Париж зробив Сенцову подарунок. Пропозиція зробила мер Парижа.

"Знай. ua" писав, що сім'я Сенцова в розпачі, режисер довго не витримає. "Ніхто досі не розуміє: чого насправді хоче Путін – якщо люди йому не цікаві" (Наталія Каплан).