Інші назви свята:

  • «Пташина Костка»,
  • «Пташине голосіння»,
  • «Євфимія-Всехвальна»,
  • «Всехвальна»,
  • «Людмила».

Історія свята

Євфимія жила в Халкідоні в 3-4 століттях і народилася в сім'ї християн. Але тоді були гоніння на християн, постраждала і Євфимія. Її піддали тортурам, але з Божою допомогою вона не отримала шкоду, тому її кинули до диких звірів. І звірі теж пощадили християнку. Тоді її покликав до себе небесний голос і вона розлучилася з життям. Її тіло забрали батьки і поховали в околицях міста.

Традиції та обряди

Сьогодні на Русі проводили дивний обряд ворожіння по кісточках спійманих птахів, так дізнавалися якою буде зима. Якщо жиру багато наросло на кістках качки або глухаря - то будуть дуже сильні морози взимку. Тому свято ще називали Пташиною кісткою. Були й інші прикмети. Наприклад, якщо в цей день сухо і тепло, то зима буде м'якою, а прийде пізно. Якщо був грім - то снігу взимку не буде.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Заготівля капусти на зиму тривала. Зазвичай її квасили. Це було прекрасне і корисне доповнення до столу. До неї додавали яблука, буряк моркву, брусницю та журавлину. Варіантів було багато. Особливо її любили їсти взимку.

Ще була одна назва для свята - Пташине голосіння - тобто, коли співають перелітні птахи, які залишають рідну землю. Тому є повір'я, що дівчина, яка народилася в цей день, буде мати особливо співучий голос. Вона ж буде першою заспівніцею на весіллях і посиденьках, які як раз починалися в цей час.