Польський ринок праці приваблює українців і високими зарплатами і умовами праці, а аткож сусідством з нашою країною. З введенням безвізового режиму з Європою влаштуватися на роботу в Польщі для українців стало простіше. Однак робочу візу ніхто не скасовува, тому слід розібратися, що потрібно для її отримання.

Для того, щоб легально перебувати на території Польщі, існує цілих 25 видів віз, - пише Politeka.

Хоча в’їзд на територію сусідньої держави для українців з біометричними закордонними паспортами тепер є безпроблемним та не потребує додаткових віз, але це не стосується працевлаштування та тривалого перебування на території іншої держави.

Офіційне працевлаштування в Польщі для українців вимагає отримання дозволу на роботу.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Отримання робочої візи в Польщу не потребує надзусиль, однак деякі моменти врахувати потрібно.

Щоб отримати робочу візу категорії D за запрошенням, потрібно зв’язатися з роботодавцем і домовитися про те, що вам нададуть місце роботи. Після отримання запрошення роботодавцем у посольстві на вас чекатиме віза.

З такою візою ви можете перебувати у Польщі 9 місяців на рік.

При цьому отримати робочу візу в Польщу під самозайнятість проблематично. Якщо ви хочете розвивати свій блог, займатися інтернет-ЗМІ або вести торгівлю через інтернет-магазин, то краще це робити з України. Офіційні запрошення для роботи в інформаційному бізнесі – велика рідкість.

Щоб отримати можливість працювати довше, ніж 9 місяців, потрібна воєводська віза.

Таку візу завіряє запрошення від роботодавця адміністрація регіону.

Втім така віза дає більше прав та гарантій для заробітчан.

В польське посольство документи направляє саме воєводство, а тому позитивна відповідь від посольства гарантована.

Така віза видається на цілий рік.

Щоб працювати в Польщі довше року, знадобляться вже інші документи. Це або посвідка на проживання в Польщі, або блакитна карта Євросоюзу. В принципі, щоб отримати блакитну карту ЄС, потрібно бути офіційно працевлаштованим, причому на роботі, що вимагає високої кваліфікації.

Для наших громадян, які планують їхати на роботу на тривалий термін, роботодавець зобов’язаний запропонувати зарплату, що перевищує середню для фахівців аналогічної кваліфікації з Польщі. Найчастіше володарями таких робочих віз стають айтішники, інженери, лікарі.

Також деякі роботодавці вимагають щнання ще й польської мови. Але ця умова не є обов'язковою.

Втім практика показує, що для юезпечного та швидкого оформлення документів слід врахувати безліч нюансів, а ще краще звернутися за допомогоюдо юристів.

Нагадаємо, в мережі показали статистику безробіття в Україні, цифри шокують.

Як повідомляв портал Знай.ua, українці озолотили Польщу і обікрали самих себе.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Польщі вигадали хитру схему для українців.