Константинопольський патріархат заявив, що має право одноосібно вирішувати питання надання автокефалії Українській православній церкві.

Про це йдеться в статті "Вселенський трон і церква України - говорять документи", яка підготовлена на базі історичних матеріалів.

Так, згідно з документом, який датується 1589 роком Вселенський патріарх унормував статус новоствореної московської митрополії, яка зародилась набагато пізніше від Київської. Відомо, що сам документ унормував статус діяльності московської митрополії та чітко зазначив, що Київська митрополія не входила в її межі.

Крім того у Варфоломія зазначили, що у 1686 році право рукоположення (хіротонії) митрополита Київського було надано патріарху Московському тимчасово, "з економічних причин і виходячи з політичної доцільності", зі збереженням всіх прав митрополії, якими вона володіла раніше.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У Вселенському патріархаті також додали, що виданий тодійшнійм патріархом дозвіл був виданий лише під сильним тиском та погрозами.

Про збереження Київської митрополії під юрисдикцією Вселенського патріарха свідчила вимога до митрополита Київського поминати спочатку Вселенського Патріарха під час літургії.

В матеріалі згадані обмеження прав Київської митрополії з боку Москви, які відбувалися в той час, коли "Вселенський патріархат переживав складні часи і ніяк не міг протидіяти образам".

"Тому абсолютно виправдано, що Вселенський патріархат повинен проявити відповідну материнську турботу про Церкву України в кожному випадку, коли це вважається за необхідне", - резюмували в Константинополі.

У свою чергу путінські попи вже встигли заявити, що Константинопольський патріарх надає недостовірні відомості про історію розвитку церкви. Крім того вони запропонували "використати" вчених для правдивого дослідження історичних фактів.

Разом з тим варто додати, що раніше відомий російський публіцист Олександр Невзоров розповів, що через надання українській церкві Томосу з'ясувалося, що Російська православна церква сама не має автономного статусу.

Крім того він відзначив, що російський патріарх і сам достеменно не розумів наслідків війни проти Константинопольського патріархату у яку він в'язався через надання українській церкві автокефалії.

Історик пояснив місію православних екзархів, які приїхали в Україну

Нагадаємо, Варфоломій прокляв Кирила за Україну.

Як повідомляв "Знай.ua", Константинополь одним документом знищив плани Путіна і Кирила.

Також "Знай.ua" писав, що "страждаюча киянка" розповіла, як українцям погано без московських попів.