Багатьох українців не на жарт вражають масштаби трудової міграції, яка має місце в нашій країні, зокрема в Польщу. На жаль, є всі підстави вважати, що така ситуація триватиме і в майбутньому.

Про причини такого явища і загрози, які стоять за ним розповів аналітик Ігор Тишкевич спеціально для "Хвилі".

заробітчани

За словами аналітика, трудова міграція - загроза для держави - так вважає віце-прем'єр Зубко. Якщо це так - логічно було б очікувати вироблення дорожньої карти щодо мінімізації цього явища. На жаль, але поки що навіть всередині Кабміну немає єдиної думки хоча б про кількість трудових мігрантів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Відомо, що в 2016-му році директор консульського департаменту МЗС України Андрій Сибіга заявив, що за межами країни живуть понад 5 млн українців і що ця цифра буде збільшуватися. Через два роки Міністр соціальної політики Андрій Рева озвучив іншу цифру - 3,2 млн українців, які постійно перебувають за кордоном. Якщо вірити обом цифрам, то українці не виїжджають на заробітки, а навпаки, повертаються додому зі швидкістю 1 млн осіб на рік. Парадокс, який свідчить про те, що чиновники уряду Гройсмана побачили проблему, але як до неї підступитися не уявляють.

На цьому тлі Польща, яка активно залучає наших співгромадян, демонструє зовсім інший підхід. Поляки знають хто до них їде, скільки, звідки і розробляють механізми, які б стимулювали українців залишатися в цій країні жити. Варшава наочно демонструє, що таке «міграційна політика» та як має виглядати адміністрування міграційних потоків.

Хто їде в Польщу на заробітки

В Україні виник стереотип про те, що типовий заробітчанин - громадянин країни з села, маленького населеного пункту, який, не маючи роботи вдома, змушений їхати в інші країни. Якщо говорити про Польщу, що українські ЗМІ найчастіше говорять про зайнятість українців в сільському господарстві, сфері обслуговування або, в крайньому випадку на будівельних майданчиках.

При цьому, відпрацювавши вахтовим методом кілька місяців, людина повертається додому, везучи гроші сім'ї, яка чекає на Батьківщині.
Підтвердити так це чи ні, спираючись на українські джерела неможливо - вивчення трудової міграції як явища, зріз за професіями, виявлення причин від'їзду і настроїв громадян в такому, комплексному вигляді, не проводилося. Є безліч приватних історій, немає даних для аналізу.

Польський підхід кардинально відрізняється від українського - дослідженням трудової міграції як явища останнім десятиліттям займаються кілька структур, в тому числі Національний Банк Польщі. З 2015 НБП видав уже два дослідження «українські заробітчани в Польщі». Перше окреслило характер, географію міграції, зробило зріз за віком, статтю, професії. Друге детально розглянуло типову зайнятість на прикладі двох воєводств.

І це не єдине джерело інформації: компанія Personnel Service провела дослідження настроїв українських працівників, Міністерство праці та соціальної політики дає повну статистику по кількості українських трудових мігрантів, їхнього освітнього рівня, спеціальностями та вакансіями, на які вони претендують. Одним словом, по той бік кордону прекрасно знають хто до них їде і навіщо, і тільки українські чиновники плутаються в цифрах, не кажучи вже про демографічний зріз працівників.

Для економії часу читача я звів основні дані в якусь подобу інфографіки. З метою відстежити зміни структури працівників подав порівняння за 2013 (або, 2008-13 роки) та 2017 років рік (або усереднений зріз 2014-15 років. Прості таблиці розбивають багато стереотипів сприйняття.

Перше, що варто відзначити - в Польщі існує кілька категорії працівників:
ті, хто отримав дозвіл на постійну роботу, як правило на підставі довгострокового контракту з тією чи іншою компанією.

  • ті, хто користується заявний типом працевлаштування - працівник і роботодавець подають заяви, староста оформляє документи на протязі 7-и днів. Заявний принцип не вимагає робочої візи і дає можливість працювати до 9 місяців в році. До 2018 року сфера діяльності обмежувалася сезонними роботами (перелік спеціальностей стверджувало Мінпраці). З 2018 систему спростили, дозволивши «заявний» наймання і на «несезонні» спеціальності на термін до 6 місяців в році.
  • власники карти поляка - ці громадяни України автоматично мають дозвіл на роботу і за своїми правами прирівняні (крім виборчого права) до громадян Польщі. Ця категорія українців не врахована в статистиці Нацбанку і Мінпраці.У статистиці також не враховуються нелегальні працівники, зайняті переважно на сезонних роботах, що не вимагають високої кваліфікації. І, нарешті, в статистиці не враховуються студенти з України, яких в навчальному 2016/17 році було 35 584 особи. Підкреслюю, що це так само без урахування володарів «карти поляка».

Тепер поговоримо про кількісну оцінку. У 2013 році дозволи на роботу (всіх видів) отримали 256 тисяч чоловік. З них на постійну роботу всього 20 тисяч. При цьому варто врахувати, що середній термін дозволу типу А на роботу - 3 роки з яких, за даними польських досліджень 35-40% працівників знаходиться на території країни в середньому 25,5 місяців. Тобто можна говорити про те, що як мінімум 35% отримали право працювати постійно живуть в Польщі, виїжджаючи за її межі лише на відпочинок.

За результатами 2017 року показники в корені змінилися. Дозволи типу S, які дають право працювати на тимчасових і сезонних роботах (до 6 або 9 місяців на рік в залежності від сфери діяльності) отримали вже 1,715 мільйона українців. Я говорю про отримані та реалізованих дозволах - кількість заяв перевищило 1,9 млн. Право постійно працювати в Польщі отримали 216 тисяч українців. Тобто кількість наших співгромадян, які прагнуть на сезонні роботи зросла в 7,2 рази, а кількість людей, що прагнуть працювати постійно в 10,8 рази. Тренд очевидний.

Його підтверджують дані сплати внесків на пенсійне та соціальне страхування. Станом на початок 4 кварталу 2017 року пенсійні відрахування добровільно робили 423 тис. Іноземців, з яких 308 тисяч - українці. Дані на початок березня 2018 інші: вже 476 тисяч іноземців збирають на пенсію в Польщі. Якщо допустити, що співвідношення українців залишилося тим же (а воно збільшилося), то учасниками польської пенсійної системи до цього моменту стали 346 тисяч громадян нашої країни.

За 5 місяців кількість українців, що пов'язують своє майбутнє з сусідньою країною збільшилася на 38 тисяч осіб - середня швидкість 7,6 тисячі працівників, які не будуть (вже ніколи) поповнювати український пенсійний фонд. За 5 років кількість таких (якщо динаміка зберігатиметься на тому ж рівні) ми втратимо 456 тисяч платників пенсійних відрахувань. Додавши це до 346 тисячам вже виїхали, отримуємо 802 тисячі - серйозна цифра і серйозний виклик для української пенсійної системи, адже за найоптимістичнішими підрахунками у нас працює і платить ЄСВ не більше 13 млн чоловік.

Очевидним є і інший тренд міграційних процесів - з кожним років в сусідню країну їде все більше розумних і кваліфікованих працівників. Їде молодь. Так, згідно з дослідженнями Нацбанку Польщі, до 2013 року більшість українських заробітчан було в віці 36 років і старше, при цьому 48% - старше 45 років. Середні показники за 2014-15 роки в корені змінили картину - 64,8% працівників ще не відсвяткували свій 36-й день народження. При цьому 38,8% - молодь у віці 18-25 років. Змінився зріз одружених українців - якщо до 2013 року переважна більшість вдома мало сім'ю і як мінімум одну дитину, то вже в 2014-15 році 46% тих, хто виїхали були неодружені або не заміжні, більшість не мала дітей.

Змінюється характер зайнятості. Загальні дані в порівнянні 2013 і 2017 року дані в інфографіці. Коротке резюме - в категорії сезонних і постійних працівників зменшується частка осіб, зайнятих в сільському господарстві, на роботах, що не вимагають високої кваліфікації. Серед тимчасових працівників «робота на селі» впала з 53% до 17%, серед «постійних» з 8,5% до 4,3%. Зате зростає кількість і частка кваліфікованих фахівців - робітників на заводах, інженерів, менеджерів.

Окремо варто згадати вчених, людей займаються в науково-технічній сфері. Частка таких виросла в 3 рази серед тимчасових працівників і в 2 рази (до 10,6%) серед постійних. Я не включив в окрему категорію (таблички і так в малому масштабі), але є в переліку на сайті Мінпраці Польщі дані про 1500 програмістів, 300 медиків, 675 фахівцях публічного адміністрування та навіть 8 артистів, які в 2017 році отримали право постійно працювати в сусідній країні. Підкреслю - це не абсолютні цифри, а динаміка 2017 року. Схожа динаміка і в розділі «тимчасові працівники».

Контури польської політики

На перший погляд, процес трудової міграції є природним і, якщо вірити нашим ЗМІ, польське суспільство і уряд не має єдиної думки про масове переселення українців. В реальності, якщо дивитися дані, які готують міністерства, акценти в доповідях аналітичних служб і навіть підбір питань соціологів, зрозуміло, що Польща веде політику управління міграційними потоками.

Так, на сайті Міністерства Інвестицій та Розвитку є програмна стаття «Пріоритети урядової міграційної політики«, в якій, серед іншого, міститься наступний факт: до 2030 року з можливих 20 мільйонів вакансій в польській економіці поляки зможуть зайняти лише 16 млн - на більше не вистачить населення. Вихід - залучення мігрантів як на тимчасові роботи, так і на постійне проживання в країні. Ця теза міститься і в концепції розвитку Польщі довгострокового розвитку Польщі (Długookresowa Strategia Rozwoju Kraju), презентованої в 2013 році. Там відкритим текстом говориться, що до 2020 року уряд повинен змінити політику залучення мігрантів і вивести в'їзні міграційні потоки на рівень 1,5 мільйона чоловік.

Природно, що першим етапом, який включав в себе роздачу «карт поляка» істотних змін добитися не вдалося. Українці хоч якось їхали, але, наприклад, з 100 тисяч розданих білорусам карт, скористалися ними для цілей еміграції або хоча б навчання / роботи не більше 2%. Зростання кількості українських працівників вселив надію, але мінусом було те, що значна частка мігрантів (за станом на 2013 рік) - жителі сільської місцевості, які приїжджали на пару місяців заробити грошей.

Поляки поставили перед собою мету привернути більше кваліфікованих працівників, молодих і, бажано тих, хто в перспективі може осісти в країні. Для цього змінили підходи до видачі робочих віз, а також ввели формат «дозволу на роботу» по типу S, який видається місцевим органом самоврядування (старостою). Уявіть собі в Україні, щоб голова сільської ради давав дозвіл на роботу іноземцю. При цьому спрощений режим працює «не для всіх» - законом визначено всього 5 держав (Україна, Білорусь, Молдова, Грузія, РФ), чиї громадяни можуть працювати по «заявницьким принципом».

Почалося залучення студентів до польських ВНЗ - тут брали як рівнем освіти, так і ціновою політикою. Студентам дають можливість працювати і заробляти, полегшують процедуру повторного отримання (продовження) дозволу на перебування в Польщі (Kartу pobytu).

Структура працівників змінилася за 2014-17 роки. Змінився і характер їх перебування - все більша частина залишається в країні на довший термін. Але все одно, якщо брати «заробітчан» в загальному, значна їх частина (за даними, наприклад, згаданого дослідження компанії Personnel Service 73,8%) не має наміру осідати в країні. При цьому українці активно переводять гроші на Батьківщину - за 2017 рік було відправлено понад 3,14 млрд доларів. Інтерес Польщі в тому, щоб ці гроші залишилися в національній економіці. І, оскільки іноземні працівники повинні відправляти кошти сім'ям - сім'ї треба перевезти в країну.

Тому вже в найближчі місяці почне працювати норма про те, що члени сімей працівників на постійних контрактах або сезонних робітників, які проводять в країні не менше півроку, можуть автоматично отримувати право на перебування і право на роботу.

Поляков цікавлять саме ті, чия голова і чиї руки коштують дорого - таким компанії пропонують довгострокові контракти. Другий етап, який обговорюється і, швидше за все буде реалізований - отримання доступу іноземних працівників до іпотечних кредитів за ставками, які можуть застосовуватися для громадян РП.

Важливим кроком у залученні мігрантів стало відкриття Польської пенсійної системи для іноземців та агітація за користування можливістю робити пенсійні накопичення в стабільній країні з гарантією виплат.

Якщо людина 10 місяців за рік перебуває в країні, там йде його робочий стаж, йдуть пенсійні накопичення, він отримує можливість обзавестися нерухомістю, його сім'я матиме ті ж права, дітей візьмуть в школу - він перевезе рідних. Дуже простий розрахунок.

Для того, щоб збільшити число постійних працівників, польський уряд пішов на ще більш різкий крок - внесення змін до процедури отримання дозволів на кшталт S. Тепер через заяву старості можна отримати право не тільки на сезонну роботу - до 6 місяців в році так можуть працевлаштуватися і представники цілого ряду спеціальностей - кваліфіковані працівники, вчені, інженери, фахівці в області ІТ і так далі). Мета - дати можливість людині спробувати працевлаштуватися з надією, що він, в наступний свій приїзд, залишиться на довший термін.

І, нарешті, залучення мігрантів зі східних областей країни. З одного боку це робочі спеціальності, з іншого є ще кілька резонів:

Людям далеко і довго повертатися додому - вони з великим задоволенням залишаться в Польщі.

Настрої населення. Це, значною мірою російськомовні українці. Зробити з них польськомовних можна - це вимога на роботі. А ось їхні діти будуть польськомовним тому, що це для них буде природно.

На сході і південному сході України дещо інше сприйняття історії Другої світової війни і, серед іншого, діяльності ОУН-УПА. Ще один важливий камінець на користь асиміляції 2-3 покоління переселенців.

Польські ЗМІ стверджують, що в середньому в будь-який момент року в країні перебуває не менше 0,9 млн українців (станом на 2016 рік). З них за станом на той же рік 0,3 млн робили пенсійні відрахування - вони, з великою часткою ймовірності залишаться там жити. До 2020 року таких стане не менш 600 тисяч - це якщо нововведення міграційної політики 2018 роки не дадуть ніяких результатів. Хороший результат для концепції залучення мігрантів, яка була сформульована, нагадаю, в 2013 році.

Є ще один аспект української міграції, який свідчить про особливості польської політики - Матеуш Моравецкій заявляв, що його країна не буде масово приймати сирійських і африканських мігрантів, оскільки вона «приймає мігрантів з України«. У заявах польського прем'єра є ознаки маніпуляції, але це поширена думка, що відображає підходи польської держави. Польські ЗМІ відкрито протиставляють міграційні потоки з Африки і Сирії українським заробітчанам, кажучи, що перші не є виходом для ринку праці. Офіційні дані це лише підтверджують - під величезним тиском Брюсселя, Варшава послабила «міграційне сито» і дала право на проживання цілим 6 тисячам мігрантів за 5 місяців 2018 року.

Що робити Україні

Те, що наші чиновники говорять про проблему трудової міграції - вже добре. Деякі пишаються тим, що «українці рятують» економіку сусідньої країни, Мінфін і НБУ розраховують на перекази з-за кордону, які рятують фінансову систему. Але розуміння того, що сусідня держава на рівні уряду проводить політику «пилососа і сита» щодо українців поки немає.

Польща висмоктує працівників «просіює» їх і створює умови для того, щоб найбільш кваліфіковані, розумні, активні вже не поверталися додому. У 2013 році, коли поляки сформулювали завдання нової міграційної політики, ми не побачили проблеми 2017 року. Сьогодні вже 0,3 млн громадян (не рахуючи студентів і школярів) найімовірніше залишаться в сусідній державі. Через 5 років їх кількість перевищить мільйон (з урахуванням динаміки розвитку ситуації). Це молоді люди, які перебувають у працездатному і фертильному віці. Тобто в країні на 1 млн працівників стане менше, а ось пенсіонерів більше, пільговиків - стільки ж, судячи з останніх популістка ініціативам народу депутатів.

Далі пояснювати довго не буду - писав про цей досить великі тексти. Наприклад, ось цей.

Необхідно діяти і починати хоча б з малого:

  • Самим вивчити характер трудової міграції з України.
  • З'ясувати які причини змушують людей виїжджати, і, що більш важливо, повертатися. Вірити в те, що причина - «голий патріотизм» - залишитися без працівників з купою пенсіонерів і пільговиків в країні.
  • Розібрати причини повернення працівників на об'єктивні чинники і то, на що можемо впливати ми, на що можуть впливати уряди інших країн.
  • Виробити державну політику утримання працівників (без заборон - стимулюванням і спираючись на які утримують фактори, з пп.1-2)
  • Відповісти чесно на питання «Коли повернеться Крим» і «Коли повернеться Донбас».
  • Якщо цього не передбачається в перспективі 5-7 років - почати цілеспрямовану програму стимулювання переселення молодих громадян (як мінімум до 35 років) в країну.

Це утворення, робота, допомога з житлом і так далі. Нам потрібні трудові ресурси сьогодні і тут. І, врешті-решт, якщо людині, проукраїнськи налаштованого, некомфортно жити на окупованих територіях, ми зобов'язані його перетягнути до себе, а не вмовляти «почекати ще років 10 і буде (може бути) добре». Мені можуть заперечити, що це позбавляє нас підтримки «на тій стороні». Можливо, але ми отримуємо «біженця», якого будемо пред'являти світу - людини не виніс окупаційного режиму - згадаємо про кейс польського уряду щодо мігрантів з України і Африки.

Зрештою, зайнятися швидкими реформами в країні. Нагадаю, поляки запланували зміни в міграційній політиці на рівні концепції в 2013-му, взяли корективи в 2014, на початок 15 вже мали двократне зростання. І далі так же, змінюючи правила в сторону найбільшого ефекту, проводять політику.

Наш уряд про загрозу міграції устами міністрів говорить приблизно півроку. Де не те, що політика - де дослідження причин. Поки починати менше базікати і більше робити.

І маленька ремарка - зібрати всі ці дані у мене зайняло дві доби. Дві години - зробити інфографіку (тому вона убога - вже вибачте), ще 4 години - написати цей текст. Питання на засипку: кажучи про загрозу трудової міграції, що заважало будь-якому з наших міністерств виконати хоча б цю роботу з аналізу польських джерел? Півтора року з моменту першої артикуляції проблеми, на мій погляд, достатній термін.

Як ви можете побачити, масштаби соціально-економічної проблеми дійсно вражають. Сподіваємося, що наша держава звернеться до необхідних заходів для її вирішення.

Нагадаємо, польський ринок праці приваблює українців і високими зарплатами і умовами праці, а аткож сусідством з нашою країною. З введенням безвізового режиму з Європою влаштуватися на роботу в Польщі для українців стало простіше. Однак робочу візу ніхто не скасовува, тому слід розібратися, що потрібно для її отримання.

Як повідомляв Znaj.ua, офіційна статистика свідчить, що серед усіх країн, привабливих для трудової діяльності, останніми роками українці обирають Польщу.

Також Znaj.ua писав про те, що кожні 30 секунд один українець виїжджає з країни.