Щорічно в останню неділю жовтня вся Україна відзначає День автомобіліста і дорожника. В цьому році дата припадає на 28 жовтня. Більше про це свято читайте далі в нашому матеріалі.

День автомобіліста і дорожника 2018: історія свята

Вперше свято відзначили в 1993 році відповідно до Указу президента № 452/93. Зазначимо, що цей день вважається офіційним святом усіх працівників дорожньо-транспортної галузі – не тільки тих, хто за кермом.

За часів Радянського Союзу це професійне свято працівників автомобільного транспорту і дорожнього господарства було відоме як День працівників автомобільного транспорту. А після розпаду СРСР і зі становленням незалежності українська влада зробила це свято загальним для водіїв і дорожників.

День автомобіліста і дорожника 2018: цікаві факти

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Примітно, що з кожним роком в нашій країні збільшується кількість автомобілів, автобусів і тролейбусів. На сьогоднішній день автотранспортом в Україні перевозиться 22% вантажів і 88% пасажирів. Мережа автомобільних доріг загального користування України має протяжність 172,4 тис. км доріг, з них з твердим покриттям — 164,1 тис. км (без урахування муніципальних, відомчих, внутрішньогосподарських).

При цьому візитною карткою українського автомобілебудування по праву вважають Запорізький автомобілебудівний завод. Це провідне автомобілебудівне підприємство України з 37% часткою ринку нових автомобілів.

Варто підкреслити, що багато десятиліть найбільшим виробником автобусів в Україні був АТ «Львівський автобусний завод» (ЛАЗ). Підприємство виробляло автобуси власної конструкції конвеєрним способом.

День автомобіліста і дорожника 2018: традиції свята

Колись це свято відзначали з великим розмахом на багатьох автомобільних транспортних підприємствах. У той же час така традиція збереглася і до наших днів. Тим більше, що зараз до фахівців приєднуються водії з особистими автомобілями, які також не проти влаштувати свято. З кожним днем таких українців стає все більше.

Безумовно, суспільство розуміє, хто є головним героєм свята. Це професійні водії – люди, які вміють управляти вантажними автомобілями, автобусами, тролейбусами, перевозять пасажирів і вантаж, і роблять це щодня.