Нова українська школа націлена кардинально змінити систему освіти, даючи учням упевненість, гарні знання та підтримку. Але, як показує практика, далеко не завжди діти можуть почувати себе впевнено та вільно, знаходячись у стінах навчального закладу. А причиною тому є надто суворий вчитель зі своїми правилами. Нерідкістю буває, коли причиною конфлікту є те, що вчитель не дозволив вийти учню до туалету.

Чи має право вчитель так себе поводити, пише на сторінці в Facebook юрист, адвокат Роман Корсун.

"СВОБОДА ВІДВІДАННЯ ТУАЛЕТУ!

У Конституції України немає такої прямої норми. На жаль.
- Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому поводженню, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню. Така норма є. Та, мабуть, вона занадто складно написана.
Як добитися розуміння, що дітям треба ходити в туалет тоді, коли ЇМ треба, а не коли дозволить вчитель?", - пише Корсун.

школярі

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

За словами юриста, дитина не повинна оголошувати на весь клас про те, що їй потрібно до туалету, а тим більше питати дозволу.

"Що складного тут? Проситься дитина, нехай йде. Може навіть мовчки вийди. Не треба піднімати руку і на весь клас проголошувати:- Дозвольте вийти! Потім ще й туалетний папір у всіх на очах відмотувати (у туалеті його вкрадуть, тому й зберігають в класі).", - додає Корсун.

Таким чином, здавалося б звична справа попроситись до туалету може стати справжньою моральною травмою для учня. Крім того, дехто може соромитися запитати, або ж, знаючи, реакцію вчителя, взагалі сидіти та терпіти незручності.

"Дитячий сором, біль, фізіологічні і моральні травми. Заради чого? Щоб привчити до дисципліни, чи, може, щоб насолодитися владою над меншими і слабшими" - пише чоловік.

У школі пер за все мають навчати людяності та показувати такий приклад, щоб вчителя було за що поважати, а не ненавидіти/

"Не кажіть потім: - Ви не поважаєте вчителів. - Ви погано виховуєте дітей. От як батьки мають переконати дитину, яка, вибачте, не встигла добігти, через те, що педагог не випустив її до туалету, поважати того педагога?", - переконаний спеціаліст.

туалет


ДИТИНА МАЄ ПРАВО НА ПОВАГУ ДО ЇЇ ГІДНОСТІ З НАРОДЖЕННЯ!

Ігнорування фізичних потреб дитини (заборона піти до туалету) - жорстоке поводження з дітьми і трактується судами, як аморальний проступок - підстава для звільнення педагога/вихователя.

Таких прикладів у нашій країні не мало. Трапляється таке, що вчитель не відпускає під час уроку дитині вийти. Або ж взагалі вчитель сам супроводжує учня до туалету, щоб переконатися, чи йому не брешуть. Так, коли справа доходить до суду, то закон розглядає це, як знущання над неповнолітньою особою, яка залежна від вчителя в силу формальних стосунків між ними.

Нагадаємо, у харкіській школі вибухнув скандал, який отримав великий резонанс у суспільстві.

Як повідомляв раніше Знай.ua, вчительці, у класі якої принизии ученицю, українці знайшли нову роботу.

Також Знай.ua писав, що батькам пояснили, на що потрібно та на що не слід здавати кошти у школу. Та як мають працювати батьківські комітети.