З 1 листопада у київському громадському транспорті запрацював єдиний електронний квиток. Протягом року нова система працюватиме у тестовому режимі, а з осені 2019 вона має бути у всіх видах транспорту. Експерти пояснили у чому переваги е-квитка та чи вигідне таке рішення.

Електронний квиток - це єдиний проїзний документ для пасажирів для всіх видів транспорту. Державі він допоможе економити, а от на скільки вигідним буде для простих українців?

е-квиток

Е-квиток представляє собою пластикову картку на кількість поїздок. Крім картки пасажири можуть користуватися також мобільними, завантаживши спеціальний додаток, або банківською карткою.

У транспорті встановлять спеціальні пристрої - валідатори. Все, що потрібно зробити, піднести картку чи смартфон, здійснити оплату та отримати чек.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає
Показати ще

гроші

Що це дає місту?

Серед переваг нової системи, за словами представника міської адміністрації, це те, що тепер можна легко отримати дані, у який час та на якому маршруті найбільш завантажений транспорт, скільки пасажирів їздить. Це дасть можливість у пікові години збільшити кількість транспорту, а у міжпіковий - зменшити.

Для перевізників також вигідно. так, вони можуть надати місту реальну картину перевезення пасжирів та вимагати певної компенсації.

Також система ліквідує махінації з боку касирів/кондукторів, пасажирів. Тепер ніхто не зможе двічі продати квиток або ж проїхатися з одним квитком ще раз , якщо його, наприклад не закомпостували.

Що це дає пасажирам?

Пасажири запевняють, що вони більше економлять на проїзді. До того, ж протягом півгодини після оплати пасажир може пересісти на інший вид транпорту не сплачуючи вдруге за проїзд.

Додамо, у Києві поки що е-квиток працюватиме, як експеримент.

Нагадаємо, пасажирам розповіли, де у Києві придбати е-квиток.

Як повідомляв портал Знай.ua, нещодавно у ЗМІ з'явилася інформація, що у маршрутках передмістя Києва зросте ціна на проїзд. Вже з першого листопада оголосять остаточні тарифи.

Також Знай.ua писав про те, що "Укрзалізниця" відкриє новий сервіс, який спростить процедуру придбання квитків.

Дивіться: Що таке єдиний електронний квиток та як ним користуватися