6 листопада голова Національної поліції України Сергій Князєв виступив у Верховній Раді зі звітом про резонансне вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк, розповівши невідомі раніше деталі нападу.

Чому жертвою стала Гандзюк

В ході звіту Князєв оприлюднив відеозапис показань одного з підозрюваних у скоєнні жорстокого злочину, який розповідає, чому в якості жертви нападу обрали Катерину Гандзюк.

"До нас приїхав Торбін (підозрюваний в організації нападу, -ред.) і нам було запропоновано "провчити" активістку Гандзюк - в зв'язку з тим, що у неї були русофобські погляди, вона негативно відгукувалася про воїнів АТО і вона причетна до скандалів, пов'язаними з корупцією в місті Херсон", - заявив підозрюваний.

Князєв уточнив, що замах на активістку почали планувати в липні 2018 року.

Сергій Торбін - підозрюваний в організації нападу на Катерину Гандзюк


Яку винагороду отримали злочинці

За словами Князєва, за напад на Гандзюк підозрюваним пообіцяли 5 тисяч доларів, які їм виплатили незабаром після замаху. Ще 10 тисяч грн організатор злочину Торбін надав учасникам заздалегідь - на всі необхідні витрати, включаючи їжу, зв'язок і покупку кислоти. Її придбали 26 липня - за п'ять днів до замаху.

За дві пляшки сірчаної кислоти, одну з яких вилили на Гандзюк, виконавці нападу заплатили 300 грн. Про це розповів один з підозрюваних - покупець смертоносного речовини.

Підготовка і напад

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

За словами Князєва, спочатку злочинці мали намір побити Гандзюк, проте згодом змінили намір і стали планувати напад із застосуванням сірчаної кислоти.

Один з підозрюваних розповів, що, отримавши завдання, вони встановили стеження за Гандзюк: спочатку в соцмережах, а потім - у районі її роботи і вдома.

Організатор злочину Сергій Торбін розподілив ролі між співучасниками в момент нападу: один з них повинен був вилити кислоту на молоду жінку, другий - спостерігати за прилеглою до її будинку територією, а третій – водій, мав чекати виконавця замаху в автомобілі неподалік.

Князєв також оприлюднив відео слідчого експерименту, під час якого затриманий виконавець нападу показав, яким чином він вилив кислоту на Гандзюк. Нападник пояснив і продемонстрував, що хлюпнув кислоту з літрової банки на спину Гандзюк в області лопаток з дуже близької відстані - менше метра.

Після нападу на Гандзюк підозрювані зникли на автомобілі організатора замаху. "Він (автомобіль) був переданий з бази нашої військової частини Торбіну рік тому в його розпорядження", - розповів один зі співучасників злочину.

Водій відвіз виконавця замаху в місто Олешки (Херсонська область), а по дорозі викинув біля річки Конка його обпалене кислотою взуття і пляшку з-під хімречовини (в ній кислота була продана - для зручності нападу її перелили в літрову банку, яку залишили на місці злочину).

Нагадаємо, спливли нові деталі смерті харсонської активістки Катерини Гадзюк.

Як повідомляв портал Знай.ua, генрокурор Юрій Луценко під час доповіді по справі Гандзюк заявив, що подає у відставку.

Також Знай.ua писав про те, що Катерина Гандзюк померла в лікарні після трьох місяців перебування. Як відомою влітку її облили сірчаною кислотою, жінка отримала 40% опіків тіла.