Імплементація плану дій BEPS повинна покінчити із зарплатою в конвертах. Однак, українця доведеться дорого за це заплатити, віддаючи державі половину своєї зарплані.

Про це пише "Хвиля" з посиланням UBR.

Експерти впевнені, що нововведення допоможе зрости ВВП країни і рівню зарплат українців, але частина підприємств просто розориться, не витримавши навантаження.

Податки в Україні
Податки в Україні

На сьогоднішній день з офіційної зарплати середнього українця вилучається три податку – 18% ПДФО, 22% ЄСВ і 1,5% військовий збір. Тобто з 10 тис. грн. "брудними" на руки українець отримує 5850 грн., решта йде державі. Все це відповідає 41,5% податкового навантаження. Саме тому більшість українців офіційно отримує лише невелику частину зарплати, а все інше в "конверті".

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

План дій BEPS – законопроект, який нещодавно опублікований Мінфін і Нацбанк. Він повинен покінчити з системою сірої виплати зарплат.

податки в Україні
податки в Україні

"Доведеться жити, чесно декларуючи свої доходи, що багато хто не витримає, так як у нас бізнес працює за принципом звести податки до нуля. Якщо збільшити податки і платити білу зарплату, то багато будуть змушені закритися. Впровадження плану BEPS полягає в тому, що крок за кроком прикрутять всіх, хто ухиляється від податків", – повідомляє гендиректор компанії "Е. С. Консалтинг".

Втішити українців може той факт, що в кінцевому підсумку від загальної детінізації виграють усі.

Податки в Україні
Податки в Україні

"Щоб ВВП зросла на 1% в рік, необхідні інвестиції на $4 млрд. В разі детінізації зростання ВВП складе близько 6%", – підрахувала виконавчий директор НБУ Олена Коробкова.

Зростання ВВП, відповідно, призведе до зростання зарплат. На думку експертів, зарплати повинні зрости на 20%.

"Фактичне податкове навантаження на роботодавця збільшиться, але і зарплати теж будуть зростати. Так, податки в Україні не найнижчі, але, наприклад, у Великобританії вони ще вищі, так само, як вищі і зарплати", – впевнений керуючий партнер адвокатського об'єднання "Suprema Lex".

Податки в Україні
Податки в Україні

Після змін банки повинні охочіше давати людям кредити з європейськими процентними ставками. Це повинно вирішити проблему низьких пенсій і трудової еміграції. Проте, за оцінками експертів, Україні доведеться йти до таких результатів не один десяток років.

Нагадаємо, новий закон про кредитування набув чинності. Тепер в Україні боржникам доведеться несолодко.

Як повідомляв Знай.ua, чиновники запропонували встановити терміни за пільговою розмитненні.

Також Знай.ua писав, що з 1 січня 2019 року українцям посилки з-за кордону вартістю від 150 євро доведеться платити ПДВ.