У разі порушення правил заокруглення на бізнес може бути накладено штраф - у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Про це пише видання "Хвиля".

Штрафи передбачені Указом Президента №436 / 95, який був прийнятий ще в 1995 році "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки".

Бізнес спільнота вимагає скасувати цей указ і розробити сучасні правила регулювання готівкового обігу. Відповідний проект закону про скасування вже майже рік "блукає" державними кабінетами.


"Виходить парадокс. Норми із заокруглення вступили в дію з 1 липня 2018 року. Однак правила застосування досі не конкретизовані. Наприклад, як вести бухгалтерський і податковий облік сум заокруглення? Як уникнути штрафів за порушення оприбуткування готівки в касі? Також незрозуміло, як суми заокруглення вносити в податкові накладні з ПДВ. Ні в постанові НБУ, ні в Указі Президента про це не йде », - пояснює координатор Податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації Наталія Артемчук.

"Словом, правила не встановлені, а штрафні санкції вже існують. Тому в разі невідповідності готівки в касі, інспектор ДФС застосовує штрафні санкції", - додає вона.


Варто зазначити, що Міністерство фінансів намагалося розробити узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування постанови НБУ №25 "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів" щодо правил округлення. Але єдиної думки в Експертній Раді Міністерства фінансів не знайшлося.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

У той же час, заокруглення зачіпає дуже чутливі питання комунальних тарифів і розрахунків за підакцизні товари (спиртне і сигарети).Європейська Бізнес Асоціація звернулася до НБУ, Мінфіну України та Державної фіскальної служби з проханням підготувати та оприлюднити відповідні роз'яснення про правила округлення і застосування штрафів у разі порушення цих правил.

Однак, як кажуть, віз і досі там.

Нагадаємо, з 1 липня 2018 року в україні вступили в дію нові правила із заокруглення сум розрахунків готівкою.

Як повідомляв портал "Знай.ua", з 1 липня в Україні припиняється випуск монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, тепер будуть карбувати лише монети номіналами 10 і 50 копійок.

Також "Знай.ua" писав, Національний банк України вводить в обіг нові обігові монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні.