У середу, 21 листопада, вірян відзначають важливе православне свято - День Святого Михаїла, або Собор святого архистратига Михаїла та всіх Небесних Сил. Про історію, заборони і традиції свята читайте детальніше у нашому матеріалі.

День Святого Михайла 21 листопада: історія свята

Свято назвали собором, бо церква вшановує собор всіх вищих сил з архангелом Михаїлом, а також собор людей на землі, які ці сили прославляють. Наші предки шанували Святого Михаїла в Київській Русі - він був покровителем князів, які зображували архангела на гербах Києва.

Крім того, традицію вшанування перейняли і козаки в часи Гетьманщини. Тоді Святий Михаїл уособлював справедливість, перемогу добра над злом і боротьбу за правду.

День Святого Михайла 21 листопада: традиції свята

У народі вірили, що 21 листопада випадає перший густий сніг, тому що Михаїло приїхав на своєму білому коні. Традиційно в цей день влаштовувались пишні застілля з м'ясними стравами та різноманітними смаколиками. Вся справа в тому, що вже через тиждень починався передріздвяний Пилипівський піст.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Також до столу, крім м'яса, подавали трав'яний чай, холодець і пироги. За звичаєм, в один із пирогів клали монету - як попадеться вона холостій дівчині, то вже в наступному році вийде заміж. А якщо знайде одружений, то слід чекати поповнення у родині. Юнакам монетка пророкувала удачу, а чоловікам - достаток. Дітей на свято пригощали солодощами, щоб вони були щасливими і радісними.

Про домового теж не забували - ставили йому в кутку тарілку каші з маслом і пиріг, яким пригощали гостей. В цей день існував ритуал: дівчата приносили до ікони Святого Михаїла спечений пиріг і просили у нього щастя в особистому житті.

День Святого Михайла 21 листопада: що не можна робити

Категорично забороняється робити прибирання в будинку - це велике свято, а значить проводити його у буденних справах гріх. Однак, ця заборона не стосується приготування їжі до святкового столу.

Ще в цей день не слід обманювати і робити комусь шкоду. Адже архангел Михаїл - це борець за правду і добро, а значить це неповага до нього.