Бюджет України "обезкровляється" з кожним роком усе більше та більше, на фоні шаленої девальвації національної валюти економічне зростання українцям може хіба що наснитися.

Гривня
Гривня

Ситуацію із бюджетом України на 2019 рік прокоментував у Facebook Віктор Андрусів, виконавчий директор Українського інституту майбутнього .

"Більше року тривають активні баталії за податок на виведений капітал. Чим більше я читаю дискусії з цього приводу, тим більше бачу, що ніяких нових аргументів за і проти не з'являється. Однак, дедалі частіше я став замучуватись тому факту, що позицію проти займають люди, які працюють в уряді, але чия компетентність не викликає в мене жодного сумніву. При цьому всі говорять один і той ж аргумент - ПнВК призведе до серйозних втрат бюджету, які не можливо компенсувати", - пише Андрусів.

Користувач наголошує, що бюджет України зазнає серйозних втрат. І ніхто не хоче брати на себе таку відповідальність, навіть люди, які гарантовано розуміють позитивний ефект цього рішення на економіку. З іншого боку, саме ця позиція - аби бюджет виконати - є ключовою проблемою відсутності реформ.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Верховна Рада
Верховна Рада

І в цьому ключове питання: якщо кожна влада бачить своєю ціллю "бюджет виконати" - то в чому відмінність між ними? В чому різниця між урядом Азарова і Гройсмана, коли обоє всього лише намагались бюджет виконати?

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Андрійчук наголошує, що "виконати бюджет" і забезпечити "економічний ріст" - далеко не одне й теж. На державній службі більшість відомств взагалі уявлення не мають звідки береться бюджет. Їх ніколи це не цікавить.

"Це чистий совок, де більшість відомств бачать ціллю максимально потратити виділені кошти, і ніколи не прив'язують це до економічної активності населення. Простий приклад - це проекти ДФРР. Там дуже рідко трапляються проекти спрямовані на економічний розвиток громади - більшість це ті ж самі проекти, що робить місто: садки, школи, лікарні, ліхтарі. Ніякого ефекту на залучення інвестицій, розвитку бізнесу і сплату нових податків - немає. Єдиний прямий ефект в кращому випадку - це рейтинг голови", - наголошує Андрусів.

Верховна Рада України
Верховна Рада України

"А правда в тому, що вже років десять бюджет виконують виключно боргами. І ця історія неминуче закінчиться трагічно", - резюмує користувач.

Нагадаємо, у вівторок, 20 листопада, стало відомо, що Кабінет міністрів України оцінює результат від підвищення цін на газ у наступному році в 9 мільярдів гривень.

Раніше Знай.uа писав про те, що продавці "секонду" переконують, що у їх торгових точках одягаються близько 80% українців.

Також Знай.uа повідомляв, що в Україні триває процес розробки нових проектів щодо ліквідації старих будинків, у тому числі хрущовок.