У 2000 році - День пам'яті жертв голодомору і політичних репресій, а в 2007 році за Указом Президента Ющенко день назвали «День пам'яті жертв голодоморів».

Хоч як це прикро, але в той час коли відзначали 70-річчя голодомору, не всі держави визнали, що голодомор був геноцидом українського народу, хоча Україна наполягала на офіційному міжнародному визнанні в 2002 році. У 2006-му Верховна Рада все ж визнала його актом геноциду проти українців.

Історія свята

День пам'яті саме голодоморів, а не голодомору, тому що він був не один. Перший трапився в 1921-1922 роках. Тоді була жахлива посуха через яку загинув урожай. Його ще іноді називають «голодом Поволжя», але Україна теж страждала від жахливого голоду. За ці роки, як повідомляють деякі дані, загинуло 30 мільйонів людей. Але навіть зараз ніхто точно не може підрахувати на скільки страшними і величезними були втрати, дані різні в різних джерелах.

Через трохи більше десяти років, прийшов другий голод, який був ще більш важким. Знову через посуху загинув урожай майже всіх зернових. Так було прийнято вважати довгий час. Але насправді СРСР ввели його штучно. Зробили це через примусові хлобозаготівлі, тобто кожен селянин повинен був здати певну норму зерна, але не у всіх була ця норма. Тому у тих, хто не міг віддати досить зерна відбирали всю їжу і всю худобу. Завезти хоч якісь продукти було неможливо, особливо у великі міста, їх просто перекривали, а порушників розстрілювали без суду прямо на місці. І так протягом 17 місяців.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Більш того, в 1932 році Сталін підписав закон, який назвали «Законом про п'ять колосків». Тих, хто крав з колгоспів або зібрали хоч кілька колосків без дозволу, як мінімум відправляли до в'язниці на 10 років, а як максимум - розстрілювали.

За цей голодомор загинуло приблизно 4 мільйони осіб, а взимку смерті ставали ще більш частими, кожну хвилину помирало від голоду 24 людини. З них 80% були українцями, близько 5% - росіяни, ще менше було євреїв, поляків, білорусів і болгар.Найчастіше вмирали діти, половині загиблих було від 6 до 17 років. І все ж точних даних немає, так як документи відразу ж знищили, а історики розходяться – 2-10 мільйонів.

Традиції та обряди

У містах України проводять пам'ятні і скорботні заходи, церемонії у знакових місць і меморіальних комплексів, проводять виставки, конференції, презентації, ЗМІ розповідають про історію дня.

О 16:00 на честь жертв голодоморів проходить загальнонаціональна хвилина мовчання. В цю хвилину всі бажаючі можуть принести до пам'ятників запалену свічку в рамках акції «Запали свічку», але кожен може зробити це і у себе вдома, залишивши запалену свічку на вікні.

Нагадаємо, Москва атакувала США фейками проти визнання Голодомору геноцидом.

Як повідомляв "Знай.ua", в Америці підтвердили історичний факт.

Також "Знай.ua" писав, що на другій "батьківщині" українців відкрили меморіал жертвам Голодомору.