Щоб ропочати реконструкцію чи знесення хрущовок раніше потрібна була 100-відсоткова згода мешканців будинку. Однак ці норми хочуть переглянути та зменшити до 50 чи 75%, оскільки переконати всіх мешканців практично неможливо. Якщо все ж почнуть реалізовувати програму по ліквідації аварійного житла, куди ж переселять людей?

Про це розповів Анатолій Топал, віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю.

"За існуючим законом, при реконструкції житла мешканцям потрібно надавати ту ж саму кількість кімнат. Метраж квартири має бути на 50% більшим. Була ситуація, коли у 2-кімнатну столичну "хрущовку" прописалися більше 20 людей. Вони всі стали в чергу на покращення умов проживання. Коли будівлю готували до реконструкції, їм запропонували 2-кімнатну квартиру більшою площею на 50%. Зрозуміло, що для такої сім'ї це не вихід. Вони хотіли отримати декілька квартир", - пояснює Анатолій Топал.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще


За словами фахівця, людей повинні відселяти у межах району. Однак і тут є певні проблеми, адже землі на всіх не вистачить, а землі промисловості не придатнеі для будівництва житла, їх спочатку потрбіно очистити від небезпечних забрудників.

"Швидше за все, у міста не вистачить маневреного фонду. Доведеться переселяти кудись інакше. Водночас земля під забудову майже закінчилася. Якщо йти на землі промисловості, то перед цим потрібно провести їхню дезактивацію – очистити від берилію, ртуті", - каже експерт.

Як підкреслив експрет, у першу чергу погодяться переселитися жителі аварійних гуртожиків. Адже вони можуть отримати більші помешкання, з кращими умовами. А от що стосується власників квартир у пятиповерхівках у центрі міста, тут звісно ж не все так просто.

Нагадаємо, у Києві рекордно злетіла в ціні оренда квартир.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям розповіли про плюси та мінуси кредитів на житло та у чому їх перевага в порівнні з орендою квартир.

Також Знай.ua писав про те, що людям пояснили, як проходииме ліквідація хрущовок та кому це найбільше вигідно.

Дивіться: Ліквідація хрущовок. Як переселити третину населення та куди