26 квітня 1986 року вибухнув реактор на Чорнобильській АЕС. Частину планети врятувало тільки те, що вибухи були не ядерними, а фізичними: внаслідок перегріву реактор розірвало пором. І на момент трагедії в ньому було близько 200 тонн радіоактивного урану.

Відразу після аварії майже вісім з половиною мільйонів чоловік були опроміненими. Майже 155 тисяч квадратних кілометрів територій – забруднені.

Світлана Олексієнко стала останньою людиною, народженою в Прип'яті. Дитина з'явилася на світ 26 квітня 1986 року в 11:45 ранку – через десять годин після початку подій на Чорнобильській АЕС.

Світлана з матір'ю Валентиною

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Проте, в рідному місті Світлана затрималась ненадовго. У той же день всю лікарню евакуювали подалі від епіцентру аварії, в Чорнобиль.

В ніч на 27 квітня до міста стали стягувати транспортні колони - більше 1200 автобусів, 360 вантажних автомобілів, два дизель-поїзди. Очевидцям з довколишніх населених пунктів ця ніч запам'яталась нескінченними транспортним потоком в бік Прип'яті.

Незважаючи на страшні події, які довелося пережити родині Світлани їх минула променева хвороба і страшні наслідки радіації. Незважаючи ні на що, Світлана виросла здоровою і сильною. Організм дівчини не показав зовсім ніяких патологій.

З моменту аварії на Чорнобильській АЕС, яку визнали вибухом планетарного масштабу, пройшло 32 року. Зараз Світлані стільки ж, вона проживає зі своєю сім'єю в Києві та виховує двох прекрасних і здорових дітей.

Завдяки щасливому збігу обставин, Світлана стала виключенням з правил.

Вся зона радіаційного зараження досі залишається зоною відчуження. Напіврозпад деяких ізотопів, викинутих з реактора, зажадає тисяч років. Поки ж територія навколо Чорнобиля повністю віддана у розпорядження сил природи.

Нагадаємо, архів СБУ спільно з Центром досліджень визвольного руху тільки в наш час опублікували серію документів про хід будівництва на Чорнобильській АЕС, а також іншу важливу інформацію, яка розкриває багато подробиць про будівництво, роботи та події на Чорнобильській станції.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у Чорнобильській зоні відчуження проживає багато тварин. Найбільше там коней Пржевальського, яких туди завезли в 1998 році.

Також "Знай.uа" писав, несприятлива екологічна обстановка впливає на багато аспектів здоров'я і може призвести до різних проблем: від астми до передчасних пологів.