З 1 січня 2019 року на українців очікує нове підвищення пенсій — на цього разу добавку отримають військові пенсіонери. Також влада обіцяє з квітня наступного року ввести автоматичну індексацію всіх пенсій в залежності від інфляції та зростання середніх зарплат, а також передати пенсійному фонду право контролю за своєчасною та повною сплатою ЄСВ. Експерти кажуть, що один лише контроль не допоможе, потрібні заходи, які дозволять значно збільшити надходження в пенсійний фонд за рахунок виведення зарплат з тіні, передає "Сьогодні".

Індексація

Як роз'яснив міністр соцполітики Андрій Рева, пенсії людям в погонах збільшать у середньому на 25%. За словами міністра, у нас близько 550 тис. пенсіонерів-силовиків, а їхня середня пенсія - 4900 грн, тому надбавка складе 1225 грн, що зажадає додаткових 8 млрд грн на рік. "Цивільним" (трудовим) пенсіонерам, яких більше 11 млн осіб, обіцяють підвищення з квітня, коли Держстатистики остаточно підрахує, як виросла середня зарплата в 2018 році, додасть 50% від її росту, а також 50% від рівня інфляції.

"Якщо інфляція в цьому році буде 12%, як прогнозується, то в розрахунок береться 6%. Фонд оплати праці виріс на 25%, то в розрахунок береться 12,5%. В сумі 18,5%".

Тобто, наприклад, пенсія в 3000 грн може збільшитися з квітня відразу на 555 грн! Але для цього пенсійному фонду (ПФ) потрібно вже не 8 млрд грн в рік, як на військових пенсіонерів, а на порядок більше.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Затягнути гайки

Щоб забезпечити такі виплати, уряд затвердив законопроект, в якому пропонується, по-перше, збільшити збір надходжень до ПФ (єдиний соцвнесок з роботодавців - ЄСВ), по-друге, посилити контроль за отримувачами пенсій. Головне - Кабмін хоче забрати контроль за збиранням ЄСВ у Госфискальной служби і повернути його в Пенсфонд, як це було до 2013 року. А також наділити ПФ правом вводити санкції проти керівників підприємств і фірм неплатників ЄСВ: позбавляти права водити автомобіль, виїжджати за кордон, мати вогнепальну зброю, полювати. Тобто санкції будуть аналогічні застосовуваним до неплатників аліментів і вже показав свою ефективність. Плюс фонд отримає право штрафувати бізнес за затримку з виплатою ОСВ - штраф 20% від невиплаченої суми. За словами Реви, українські підприємства повинні ПФ понад 12 млрд грн, які такими способами сподіваються стягнути.

Пенсіонерам клопоти

Нововведення додасть проблем пенсіонерам. Головне - їм доведеться переоформити пенсійне посвідчення з фотографією, зробленою там, де видається документ, щоб виключити можливість вклейки чужого фото, і залишити відбитки двох пальців рук. Також раз на півроку пенсіонер повинен приходити у відділення ПФ або банк, який переводить йому пенсію, та особисто заповнювати реєстраційну картку. Ця міра спрямована проти шахраїв, які отримують пенсії за померлих, і проти пенсіонерів, нібито зареєстрованих у "великій" Україні, але, які тимчасово проживають на контрольованих територіях, так як зараз пенсіонер може на три роки оформити довіреність на отримання пенсії. Одержувачам пенсій в руки, а не на картку, гроші будуть доставляти тільки за місцем реєстрації (прописки). Юрист Володимир Столітній каже, що при наявності електронних реєстрів змушувати пенсіонерів відзначатися безглуздо і складно для виконання для літніх людей, серед яких багато маломобільних:

"У нас не так багато людей одержують пенсії за довіреністю, і якщо забезпечити ПФ доступ до реєстру померлих, то проблема легко вирішується. Те ж саме стосується і тих, хто періодично перетинає кордон з окупованими територіями".

Експерти: "Треба вибілити зарплати"

Економісти сумніваються в ефективності пропонованих заходів.

"Пропонується створити паралельну ГФС структуру при Пенсфонді тільки для адміністрування ЄСВ, так як зараз таких фахівців в ПФ немає, — розповів нам виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. — Але це навряд чи дасть ефект: якщо не справляється ГФС, то і ПФ навряд чи зробить більше".

А ось заходи по введенню санкцій проти керівників підприємств, які затримують ЄСВ, експерт підтримує.

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко вважає, що зібрані додатково 12—15 млрд грн на рік мало допоможуть ПФ, дефіцит якого складає понад 140 млрд.

"Потрібні жорсткі заходи по вибілюванню зарплат. За даними МЕРТ, після підвищення мінімальної зарплати у 2017-му до 3200 грн тільки в Києві кількість директорів, які отримують мінімум, за два роки подвоїлася до 84 тис. чол. ГФС повинна посилити перевірки таких фірм, це дасть набагато більший результат".

Нагадаємо, українцям показали нові умови монетизації субсидій.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", українцям можуть відключити газ.

Також "Знай.uа" писав про можливе підвищення тарифів ЖКГ.