Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні перевищила епідемічний поріг. Лише минулий за тиждень до лікарів звернулося понад 200 тисяч людей.

Найбільше хворих, за даними МОЗ, зафыксували цього року у Харківській області – на 23% більше, в Житомирській, Сумській та Київській – на 12% збільшилась кількість хворих.

Більшість пацієнтів - це діти до 17 років. Число захворюваності у дітей на грип та ГРВІ складає 67% серед всіх хворих.

Тому зараз багато шкіл та дошкільних навчальних закладів змушені закриватися на карантин, - пише "Сьогодні".

у лікаря

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Аптечка та її вартість

Аптечка, порівняно з минулим роком, подорожчала в середньому на 7,7%. Вітчизняні препарати зросли в ціні на 5-6%, а імпортні – на 11-12%.

вірус

Що потрібно мати в аптечці на випадок ГРВІ:

За словами медиків, в аптечці обов'язково повинні бути термометр, краще електронний, такий безпечніший для дітей та 5 видів безрецептурних препаратів

Антибіотики до них не увійшли, оскільки його має призначити лікар та виписати рецепт.

Перший вид препаратів – це імуномодулюючі, які стимулюють вироблення організмом противірусного білка інтерферону. Це можуть бути ліки на основі інозину, арбідолу, амізону, аміксину. Приймати їх потрібно для профілактики, до того.ю як захворіли.

Другий вид – від кашлю і першіння в горлі: таблетки, пастилки для розсмоктування з антисептиком, спреї, трав'яні збори для полоскання.

Третій вид – судинозвужувальні препарати від нежиті, трав'яні або сольові краплі. Від температури – жарознижуючі на основі парацетамолу та ібупрофену.

Варто памятати, що зарознижувальні препарати не слід приймати, коли температура ледь перетнула 37 градусів. Починати пити потрібно, коли термометр показує вище 38 °.

Вартість аптечки "по-бідному"

Отже, у скільки обійдеться українцям сьогодні комплект аптечки "Антигрип" на одного дорослого. Промоніторивши ціни в аптеках Києва, ми з'ясували, що імуномодулятори обійдуться в 150-400 грн за курс. Найдешевші вітчизняні таблетки від першіння і кашлю коштують від 10 грн за 10 шт., імпортні на основі натуральних препаратів (наприклад, ісландський мох) – від 110 грн за 30 шт., спрей для горла – 28-100 грн за флакончик 20-30 мл. Трав'яні збори – 8-12 грн за коробочку. "Пробити" ніздрі обійдеться в 16 грн за українські краплі і в 90 грн за імпортний спрей. З жарознижуючих найдешевшою виявилася ацетилсаліцилова кислота – 5 грн за 20 таблеток, подорожче – ліки на основі ібупрофену – від 18 грн за 20 таблеток. Евкаліптова олія коштує 25-56 грн за флакончик об'ємом 20 мл. Нарешті, десяток гірчичників – 6-9 грн, оксолінова мазь – 8-10 грн. Разом: мінімальний набір з препаратів українського виробництва проти грипу і ГРВІ обійдеться в 260-880 грн. Рік тому було на 20-70 грн дешевше.

вакцина

Також медики нагадують, що українці можуть зробити щеплення від грипу. Це надійний та перевірений спосіб захистити себе та дітей від небезпечних вірусів. Щоправда цю вакцину потрібно купувати самостійно. Вартість однієї дози в аптеці стартує від 200 гривень.

Нагадаємо, в Україні зафіксували першу жертву грипу.

Як повідомляв портал Знай.ua, популярний препарат від кашлю потрапив під заборону в Україні.

Також Знай.ua писав про те, що захворюваність на кір у 2018 році стала найбільшою за всі роки незалежності в Україні.

Дивіться: Перші симптоми грипу та ГРВІ