Національний Банк України представив нову монету номіналом 5 гривень, яка офіційно увійде в фінансовий обіг країни починаючи з 20 грудня. Монета присвячена столиці України – місту Києву. Про це повідомляється в прес-службі Національного банку України (НБУ).

Монета поки що є колекційною. Вона буде складатися з двох недорогоцінних металів. Всього Нацбанк планує випустити 45 000 таких монет.

Нове "дітище" НБУ досить красиво. На аверсі – малий Державний герб україни, логотип Банкнотно-монетного двору НБУ. Композиція монети буде символізувати Київ. На реверсі знаходиться Архангел Михаїл – покровитель Київської землі, написи та декоративні елементи.

Нагадаємо, НБУ випустить "нові" історичні 100 гривень, тільки от розрахуватися ними не можна.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

В телеграмі НБУ № 50-0027/66236 сказано, що гроші з'являться на честь важливої історичної події – 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та введення в цей період перших українських паперових грошей.

Дизайнери пам'ятної банкноти постаралися максимально точно відтворити сто гривень, які були випущені в 1918 році.

"Навесні 1918 року український уряд ухвалив рішення змінити назву вітчизняних грошей з "рублів" на "гривні", бажаючи підкреслити спадковість традицій держави з часів Київської Русі. Таким чином, під час Центральної Ради в Україні почала діяти національна грошова система, хоча її формування відбувалося в складних умовах", - сказано в нацбанківської телеграмі.

Нагадаємо, ціла країна відмовилася від готівкових грошей: там більше не шукають розмін. У Швеції готівкові гроші фактично померли. Тепер відсоток готівки становить всього 1% від усього обсягу економіки.

Як повідомляв Знай.ua Нацбанк перерахував ознаки, про які знає не кожен: як зрозуміти, що перед вами фальшивка. Купюру треба уважно розглядати.

Знай.ua писав, як і де обміняти пошкоджені гроші: нові правила спростять життя українцям. НБУ змінив правила обміну пошкоджених грошей.

Національний банк своєю постановою встановив Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних і обігових монет національної валюти України. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

З початку 2019 року українці зможуть здавати в кілька банків пошкоджені банкноти, які, наприклад, втратили платіжні ознаки в результаті пожеж, повеней, забруднення хімікатами.