Існувало багато здогадок і сумнівів з цього приводу, однак все вже сталося так, як судилося. Об'єднану помісну Православну церкву України визнали у Ватикані.

Про це стало відомо завдяки повідомленню у Facebook архієпископа Євстратія Зорі, який прокоментував повідомлення на офіційному порталі новин Ватикану.

Томос в Україні
Томос в Україні

"Офіційний портал новин Ватикану 17 грудня повідомив про обрання Митрополита Єпіфанія предстоятелем автокефальної УПЦ. Фактично це знак того, що згідно з порядком екуменічного діалогу з православними церквами в силу канонічного визнання Вселенським патріархом Варфоломієм української церкви та її митрополита - ця церква набуває для Ватикану суб'єктивності", - повідомив Євстратій.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

За словами архієпископа, це "дуже болюча новина для Московської патріархії, і дуже вагома - для католицького і всього християнського світу".

"Можливо, саме тому Вселенський патріарх і призначив цю подію на 6 січня - щоб дати час тим, хто ще вагається, прийняти вірне рішення і підтримати нову автокефальну Церкву-сестру", - додав він.

Варто нагадати, що український політолог Олег Медведєв прокоментував реакцію РПЦ на створення єдиної помісної церкви в Україні і необхідність подальшого перейменування осередків московського патріархату. Про це він розповів в ефірі одного з українських телеканалів. Український політолог Олег Медведєв прокоментував реакцію РПЦ на створення єдиної помісної церкви в Україні і необхідність подальшого перейменування осередків московського патріархату.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в понеділок, 17 грудня, в ході чергового засідання синод Московського патріархату звільнив з посади ієрархів, які брали участь в Об'єднавчому Соборі Української православної церкви. У повідомленні зазаначено, що двоє митрополитів УПЦ МП Олександра (Драбинко) та Симеон (Шостацький) звільнили від управління єпархією і заборонили служіння. Після звільнення синод призначив нового архієрея: Переяслав-Хмельницьку єпархію очолив клірик Діонісій (Пилипчук), у Дніпропетровській єпархії призначено архімандрита Андрія.

Нагадаємо, Єпіфаній зізнався, що зроблять з храмами УПЦ МП: без насильства.

Як повідомляв Знай.uа Єпіфаній боїться гніву московського патріархату: "Будемо намагатися спілкуватися".

Знай.uа писав, нардепи хочуть знищити УПЦ МП: “Українська православна церква одна”.