У 2018 році протягом перших шести місяців рівень прибутків, котрі отримали українці за кордоном, збільшився на 43%, однак темпи приросту трудових мігрантів сповільнюються. Принаймні, так звітують в НБУ.

"Обсяг зарплати, отриманої українцями за кордоном, збільшився на 43% в порівнянні з попереднім роком. Однак в 2018 році темпи приросту кількості трудових мігрантів з України сповільнюються, зокрема через насичення ринку Польщі", - йдеться у повідомленні.

НБУ
НБУ

За даними НБУ, трудова міграція нібито скоротилася, але практично одразу після спрощення процедури працевлаштування українців в європейських країнах кількість працівників може істотно зрости.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"У майбутньому спрощення процедур для працевлаштування іноземців в європейських країнах може дати новий поштовх для посилення трудової міграції з України в Європу через разючої різниці в рівнях зарплат", - додали в Нацбанку.

Дивіться: Сезонні заробітки: скільки платять українцям за кордоном

Ким працюють українці за кордоном?

Чехія вдвічі збільшує робочу квоту для українських заробітчан, тому наші земляки зараз їдуть туди навіть більш охоче, аніж до Польщі. Від 1 січня чеський уряд планує збільшити квоти з працевлаштування вдвічі.

Нині в Чехії спостерігається нестача робочої сили. Адже багато тамтешніх громадян переїхали працювати в більш заможні країни ЄС. Тому українські робітники - в тренді.

Вже не один рік українці масово працевлаштовуються в сусідніх кранах - Польщі, Угорщині, Словаччині та Чехії. Що змушує людей їхати на заробітки на чужину, ким вони там працюють та як це впливає на економіку України. Близько трьох мільйонів українців сьогодні офіційно працюють за кордоном. Працюють на чужині і піднімають тамтешню економіку.

Тисячі гривень за комуналку, дорогі продукти, товари та послуги. В Україні ціни вже давно наблизилися до західноєвропейських, але дохід українців зростає набагато повільніше. Тому змушені шукати гідної зарплати за кордоном.

Як кажуть самі українці, ціни однакові на проїзд, їжу, бензин. Тільки зарплата середня в Україні - до 10 тисяч гривень, а в Чеській Республіці – вдвічі більша. В свою чергу ті, хто все одно їде до Польщі, отримували всього по 700 чи 800 євро.

Повертаються додому звичайними бусами, отримують "премії" максимум саджанцями, інколи доводиться оплачувати оренду житла, тому що не кожен роботодавець прийме вас із родиною, чоловіки та жінки живуть окремо.

Ті, які робітників на так звану "конвертну" зарплату, часто її не виплачують, а довести їхню провину українцю зазвичай дуже складно.

Дивіться: Робота в Чехії: які небезпеки чатують на українських заробітчан

Нагадаємо, експерти порівняли ціни на продукти в Україні та Польщі. Як повідомляв "Знай.ua", стало відомо, які перспективи чекають на студентів та заробітчан у 2019 році. Також "Знай.ua" писав, автобус з українськими заробітчанами потрапив у ДТП.