Європейська комісія у другому річному звіті підтвердила, що Україна виконує критерії "безвізового режиму".

Україна не порушила міграційні і безпекові норми, встановлені механізмом призупинення безвізу. Крім того, продовжуємо протидіяти корупції та організованої злочинності. Про це йдеться у матеріали Української правди.

Не зважаючи на позитивні висновки, Україна має проблеми із неврегульованою міграцією та протидією корупції. ЄС вимагає негайних дій для подальшого продовження "безвізу".

"Занепокоєння викликає стрімке зростання рівня відмов у перетині кордону. Спираючись на дані Євростату, Єврокомісія засвідчила, що у 2017 році українцям відмовили у в’їзді на 47% частіше, ніж роком раніше", - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Зазначається, що за європейськими нормами, зростання до 50% - достатня підстава для призупинення безвізу.

Усього за рік відмовлено 33 тисячам українців у в'їзді на територію ЄС. Для порівняння, для Грузії кількість відмов за рік зросла на 200% (з 810 до 2655 випадків).

Також, занепокоєння викликають мігранти з України, які лишаються в країнах ЄС без права на те. За рік кількість зросла на 13% (29 570 у 2016 році і 33 485 у 2017-му), Єврокомісія прагне бачити чіткі дії України для вирішення цієї проблеми – зокрема, посилити співпрацю Києва з державами-членами ЄС та продовжити інформаційні кампанії в Україні щодо прав та обов'язків подорожуючих. Правила безвізу досі знають не всі, і в Брюсселі це також бачать.

Крім того, на збереження безвізу впливає те, чи збережеться курс держави у сфері протидії корупції, відмивання грошей і боротьби з організованою злочинністю.

У Єврокомісії стверджують, що Україна не виконали повною мірою рекомендації попереднього звіту.

"Досі не скасована правка до закону щодо декларування статків громадськими антикорупційними активістами, які змушені звітувати на рівні з державними службовцями. Норму в Брюсселі вважають ганебною і такою, що є помстою тим, хто протидіє корупції. Та попри обіцянки влади, в Парламенті досі не знайшлось голосів за її скасування", - йдеться у повідомленні.

Також у ЄС занепокоєні атаками на активістів, що почастішали за останній рік.

Нагадаємо, НАЗК нагадало, чого не можна дарувати чиновникам.

Як повідомляв "Знай.ua", експерти і блогери зробили прогнози щодо перспектив Порошенка на виборах президента.

Також "Знай.ua" писав, що Румунію і Болгарію пускають до Шенгену разом з корупцією і злочинністю.