Міністр соціальної політики Андрій Рева анонсував українцям підвищення мінімальних зарплат із 1 січня 2019 року та пояснив головні зміни, які уряд планує здійснити у соціальній сфері.

Андрій Рева
Андрій Рева

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на коментар міністра.

Андрій Рева
Андрій Рева

За словами Реви, в минулому році 923 000 домогосподарств з 6,9 млн, які оформили субсидію, показали нульові доходи.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Офіційно у людей немає доходів, але вони живуть. Значить, у них доходи є, але їх не бачить Державна фіскальна служба", - говорить міністр.

Тому на субсидію може претендувати тільки той українець, який хворий і має підтверджуючі документи або не може знайти роботу з об'єктивних причин і стоїть на обліку в Центрі зайнятості.

Субсидії в Україні
Субсидії в Україні

Як зросте мінімальна пенсія
З 1 січня 2019 року мінімальна пенсія зросте на 172 грн, до 1 669 грн. Це торкнеться лише осіб віком старше 65 років і трудових стажем понад 30 років для жінок і 35 років - до чоловіків.

пенсії в Україні
пенсії в Україні

Для всіх інших категорій пенсіонерів з 1 липня мінімальна пенсія складе 1564 грн, а з 1 грудня - тисячі шістсот тридцять вісім грн.

Скільки українців працює за кордоном
Від 7 до 9 млн наших громадян працюють за кордоном, 3,2 млн - на постійній основі.

За словами Реви, найбільше українців в Польщі. Там працюють близько 2 млн осіб, з них всього 1 млн осіб - легально. З 1 млн близько 400 000 платять податки в Польщі, решта 600 000 не платять їх ніде. Цю статистику Рева озвучив міністру праці та соціальної політики Польщі.

З 1 січня 2019 року мінімальна заробітна плата зросте з 3723 грн до 4173 грн на місяць.

Зарплата
Зарплата

Послуга "муніципальна няня"

З 1 січня батькам компенсуватимуть плату за послугу "муніципальна няня", розмір якої буде порівнянний з прожитковим мінімумом на дітей у віці до шести років. Її нинішній розмір - близько 1500 грн на місяць.

Батько і дитина
Батько і дитина

Скористатися послугою можуть усі батьки, чиїм дітям не виповнилося трьох років. Гроші виплачуватимуть в кінці року через Державну фіскальну службу.
Щоб отримати компенсацію, батькам потрібно самостійно знайти няню, укласти з нею договір і сплатити податки з її доходів.

Монетизація субсидій

Провести монетизацію субсидій планується в три етапи. З 1 січня 2019 року на цю систему переведуть приблизно 100 000-150 000 домогосподарств (всього в Україні близько 14 млн домогосподарств), які звернуться за субсидією з новим пакетом документів. Під час другого етапу - з 1 травня 2019 року соціальну допомогу нададуть тим, хто звернеться за нею в неопалювальний сезон. Повний перехід на нову систему відбудеться з 1 жовтня наступного року.

Нагадаємо, у 2019 році мінімальна пенсія в Україні зросте двічі – з 1 липня та з 1 грудня.

Як повідомляв раніше Знай.ua, мінімальна заробітна плата в Україні з 1 січня 2019 року складе 4170 грн.

Також Знай.ua писав про те, що з 1 січня 2019 року українці отримуватимуть більшу зарплатню.