В Україну прийшла епідемія грипу. На жаль, вже є і летальні випадки, тому будь-які можливості протистояння хвороби потрібно знати і використовувати. Не завжди медицина може нам допомогти, саме тому ми за порадою звернулися до дипломованого фахівця в галузі ароматерапії, автору і керівнику школи ароматерапії "Шепіт Дівіі" Світлані Калашник.

Даємо слово людині, яка знає, як залишитися здоровим у наш непростий час.

Світлана Калашник закликає користуватися ароматерапією

Ефірні масла: за і проти

Люди навчилися виділяти запашні речовини з рослинної сировини в 5 тис до н.е. Єгиптяни застосовували воскуріванія трав для лікування фізичного тіла і душі (психологічних захворювань), з ефірних масел і трав створювалися мазі, композиції для масажу і розтирання. Історичні факти: під час пандемій перебували в повному здоров'ї парфумери і жителі міст, де вирощувалися ефіроолійні рослини.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

Однак з часом прихід величезного мільйонного бізнесу в галузі фармакології, знищення травників і знахарів зробили свою справу і про ароматерапії забули на довгі роки. Індія і Китай з давніх-давен і до наших днів не переривали традицію, і зараз ароматерапія - один з основних способів оздоровлення та допомоги в духовному самовдосконаленні. Але на щастя, в даний час ароматерапія знову активно застосовується в країнах Європи.

Як же діють ефірні масла на організм? І чим вони можуть бути корисні нам в осінньо - зимовий період? Ефірні масла складаються з хімічних сполук, які впливають на організм особливим чином. Науково доведено, що люди, які проживають в районах лісів, хворіють на грип рідше в 2 - 4 рази. Це пояснюється постійним очищенням повітря від вірусів ефірними маслами з навколишніх рослин. Так само інститут ім. Сеченова в результаті досліджень оприлюднив дані, що при використанні ефірних масел дорослими захворюваність знижується на 80%.

У дітей, після проведеної профілактики навесні та восени знижується в 1,5 - 2,8 рази. Ефірні масла володіють іммуномодулірующіі властивістю, впливають на первинний і вторинний імунітет. Курс ароматерапії може значно збільшити Т і В лімфоцити (головні клітини імунної системи). Існують рослини, які є справжніми антибіотиками, і на відміну від фармакологічних, вони діють лише на патогенну мікрофлору. Знову ж професором інституту ім. Сеченова підраховано, що 1 га листяного лісу виділяє влітку 2 кг летючих антибіотиків (фітонцидів), хвойні - 5 кг, а ялівцю 30 кг. Краще сполучення «антибіотик» - поєднання ефірних масел базиліка, лимона, лаванди, чайного дерева. Їх можна використовувати як самостійно, так і з фармакологічними антибіотиками. При цьому дія останніх щодо патогенної флори збільшується до 10 разів. І як доповнення, ефірні масла мають жарознижуючу властивість, що дозволяє усунути лихоманку.

Існує група ефірних масел, які містять в собі всі перераховані вище властивості: чебрецю, чайного дерева, евкаліпта, гвоздики, шавлії мускатного, ялиці і лимона. Однак існують правила застосування ароматерапії. - необхідно використовувати тільки ефірні масла для професійної ароматерапії. Пам'ятайте, що ефірне масло - розкіш. Раніше вони були справжньою грошовою одиницею і показником статусу. У наш час нічого не змінилося. Натуральне масло коштує дорого. За вартістю ефірне масло апельсина коштує дешевше, ніж троянди, неролі, жасмину. Ефірні масла і композиції повинні продаватися в бульбашках тільки з темного скла. При наявності алергії, астми необхідно проконсультуватися з лікарем. І головне, обов'язково ознайомтеся з протипоказаннями для кожного масла. Як же застосовувати перераховані вище масла? Багато хто помилково вважає, що застосування ефірних масел обмежується лише аромалампою. Однак це не так, існує більше 20 способів.

Дієві поради

Тільки для Знай.ua я поділюся дієвими і перевіреними на практиці рецептами застосування ефірних масел для профілактики і додаткової допомоги в лікуванні ГРЗ і грипу:

Дорослі:

1. Розтирання грудної клітини, стоп, спини: 3 краплі олії евкаліпта +2 к. чебрецю + 1 к. чайного дерева. 2. Аромалампа - 5 к до на 15 кв м. з будь-яким з перерахованих масел. 3. Холодний компрес при підвищеній температурі: на 200 мл води 7 крапель: ялівець, герань, евкаліпт, лимон, м'ята, лаванда 4. Холодні інгаляції (вдихання з пляшечки) - 20 - 25 активних вдихань 4 - 5 разів на день. 5. Аромаванна: 1 ст.ложка морської солі, 3 к. Евкаліпта, 2 к. Чайного дерева. Пам'ятайте, що ефірні масла не розчиняються у воді, варто обов'язково змішати їх з емульгатором (мед, кефір, вершки, вино, морська сіль). Максимальний час сеансу аромаванни 20 хвилин.

Діти:

1. Розтирання грудної клітини, стоп, спини: 2 краплі олії евкаліпта +1 к. чебрецю + 2 к. апельсина 2. Аромалампа - 5 к до на 15 кв. м. з будь-яким з перерахованих масел. 3. Холодний компрес при підвищеній температурі: на 200 мл води 5 крапель: евкаліпт, лимон, м'ята, лаванда. 4. Холодні інгаляції (вдихання з пляшечки) - 20 - 25 активних вдихань 4 - 5 разів на день. 5. Обтирання при підвищеній температурі: на 500 мл води: 2к. евкаліпта, 1к. ялівцю, 2 к. апельсина. 1-5 раз в день, курс 2-5 днів

Краще доповнювати ароматерапевтические способи допомоги фітотерапією. Крім ефірних масел я часто застосовую в своїй практиці спеції. Імбир - кращий засіб від застуди, у випадках, коли хворий не застосовує аспірин. До нього ж можна додати корицю і лимон або кардамон. Для підтримки організму рекомендується пити фенхелевий чай з медом. При нежиті - прекрасний чай з базиліка. Рецепти для профілактики грипу: 0,5 чл кориці і щіпка чорного перцю, в теплу воду додати мед. Пити по склянці кожні 4 години. При головному болю корицю залити теплою водою і отриману пасту покласти на лоб. Так само масла лаванди і м'яти корисні.

Будьте здорові і не забувайте про природні засоби оздоровлення та підтримки здоров'я.

Нагадаємо, розкрито невідомі властивості молитви "Отче наш".Як повідомляв "Знай.ua", синоптики поділилисяпрогнозом погоди на тиждень. Також "Знай.ua" писав, через бідність українці масово переходять на сухарі.