На території України церквами Московського патріархату керує Росія.

Тому перейменування філалів на "російський патріархат" - правильне та своєчасне. Про це заявив політичний експерт Валерій Димов, передає 24 канал.

"Якщо церква керується з Москви, то вона – російська, а не українська. І УПЦ МП, яка, говорить, що вона ніби вважає себе українською, а її органи управління перебувають у Києві, на ділі доводить протилежне. Після Об’єднавчого собору УПЦ МП ухвалює рішення, що вона не хоче автокефалії. Це ще одне підтвердження того, що вже колишня УПЦ МП не українська та не самоврядна", – вважає Валерій Димов.

За словами політолога, церкви в різних країнах століттями чекали на автокефалію. Священнослужителі все життя боролися за це. Тому добре, що Верховна Рада не вмила руки, як Понтій Пілат. У Латвії, серед чинних священників РПЦ виявили завербованих кагебістів.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Томос" РПЦ надав Сталін у 1943 році. І створювалася вона під наглядом НКВД. А у російського патріарха Кирила – оперативне "погоняло" Михайлов. Про що казав навіть екс-віце-прем'єр Болгарії Валерій Симеонов. Тому юридичне та політичне рішення про перейменування є корисним для антипропагандистського впливу Росії", – наголошує експерт.

На думку політолога, рішення стане важливим чинником для прихожан УПЦ МП, яким під час служіння розповідатимуть, що Православна українська церква – "не та".

"Багато прихожан не дуже розбираються в питанні канонічності та вважають, що створення Православної церкви України – розкол. А рішення парламенту про перейменування УПЦ МП в російську церкву – правильний сигнал громадам, щоб вони прийняли своє рішення щодо того, з якою церквою вони хочуть бути далі",
– говорить Димов.

Політолог відзначив, що питання перереєстрації приходів, єпархій буде болючим. Схожа спроба була з Почаївською Лаврою, право власності на яку УПЦ МП намагалася перереєструвати на кілька десятків років.

"До процесу перереєстрації УПЦ МП буде прикута увагу світу. В першу чергу, Росії, де це використають для антиукраїнської пропаганди. Треба робити обережно. Події з отриманням Томосу Православною церквою України підтвердили, що переважна більшість українців підтримує таке рішення", - каже политолог.

Він також зауважив, що російська церква програла перший етап створення Православної церкви України.

"Намагалися зірвати процес і показати масштабну пропагандистську картинку невдоволених. Люди мають право збиратися. Вірян, які прийшли на молебень до парламенту, було небагато. Немає масштабного протесту проти єдиної православної церкви. Переважна більшість українців попри шалену кремлівську пропаганду за єдину православну церкву. Їх ставатиме більше. Громади переходитимуть до Православної церкви України",– наголосив Димов.

Нагадаємо, у РПЦ ніяк не можуть змиритися з фактом проголошення автокефалії в Україні і продовжують намагатися вплинути на ситуацію в контексті створення незалежної церкви.

Раніше Знай.uа писав про те, що патріарх московський Кирило звинуватив Вселенський патріархат в агресії, оскільки той надав автокефалію української Православної церкви.

Також Знай.uа повідомляв, що представник УПЦ МП розповів, що юридичний відділ Київської митрополії УПЦ (МП) аналізує Ради законопроект про перейменування церкви.