В Україні з 11 січня 2019 року наберуть чинності зміни до Кримінального кодексу щодо зґвалтування і сексуального насильства, в рамках реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашнього насильства, а також боротьбі з цими явищами.

Тобто незабаром наша держава приєднається до 10 країн Європи, де секс без згоди визнається згвалтуванням. При визначенні - було скоєно сексуальне насильство чи ні, головним моментом стане згода потерпілої сторони на ці дії. Відповідно, якщо такої згоди не було, то такі дії є протиправним.

Юристи натякають: в Україні можливо притягнути до кримінальної відповідальності за згвалтування тільки в разі, якщо було застосування погроз, сили або зловживання уразливим станом потерпілої особи.

Психологи ж додають, що найчастіше відбувається сексуальне насильство в шлюбі, але насправді жінки не говорять про це, не йдуть в поліцію: жінки в шлюбі не ідентифікують примус до сексу як насильство і порушення їх прав, або ж бояться фізичного, психологічного або матеріального тиску чоловіка.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Основною проблемою в новому законі є те, що немає чіткого визначення, яким чином ідентифікувати і довести згоду, оскільки щодо згоди є тільки одна замітка, яка пояснює все те, що потрібно.

Згідно з опитуваннями, більшість жінок не знають про зміни до Кримінального кодексу України щодо зґвалтування і сексуального насильства. Але при цьому практично всі заявили, що згода на секс є обов'язковою. У свою чергу лише 53% опитаних відповіли, що їм не доводилося займатися сексом з партнером, який насправді не хотів цього.

77% людей відповіли, що ніякі умови не можуть допускати секс без згоди. Однак 10% респондентів вважають, що секс без згоди прийнятним, якщо особи перебувають в інтимних відносинах або тривалий час живуть разом, а також якщо особа на пропозицію сексу не говорить чітко "Ні".

Тільки 24% охоплених опитуванням повідомили, що ніколи не погоджувалися на секс, якого не хотіли. Значна частина респондентів повідомили, що погоджувалися на секс, якого не хотіли, при певних умовах (почуття обов'язку, страху перед партнером, з метою уникнути сварок і т. Д.).

Дивіться: Хто і як має карати за домашнє насильство?

Нагадаємо, експерти спрогнозували курс євро, долара та рубля на свята. Як повідомляв "Знай.ua", Україна попрощалася з воєнним станом. Також "Знай.ua" писав, в Україні заборонили популярний препарат.