Минулого місяця загальний державний борг України зріс на 0,6%, або на $ 0,44 млрд та вже сягнув $ 74,76 млрд.

Про це повідомляє "Хвиля".

При цьому якщо порахувати ріст національного борг у національній валюті, то він вже сягнув 2,122 трлн грн.

Мінфін тут же уточнив, що державний борг у листопаді зріс на 1,89% - до 1,846 трлн грн (в доларах - на 1,08%, до $ 65,01 млрд), в тому числі зовнішній - на 4,18%, до 1,104 трлн грн (в доларах - на 3,35%, до $ 38,91 млрд).

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

У профільному міністерстві також повідомили, що основна сума держборгу передбачена у доларах США. Ще 29,26% - в гривні, 15,95% - в спеціальних правах запозичення, 8,2% - в євро.

Разом з тим варто відзначити, що напередодні новорічно-різдвяних свят долар подешевшав офіційним курсом, на міжбанку і на готівковому ринку. На 22 грудня Нацбанк встановив курс валюти США на рівні 27,43 грн, таким чином, за тиждень, з 17 грудня, гривня зміцнилася на 48 копійок. У останніх числах грудня аналітики традиційно підсумовують фінансовий рік і роблять прогнози на майбутнє, а також порівнюють, якою валюті вигідно робити заощадження.

"В 2018 році валютний ринок України демонстрував відносну стабільність", - розповівстарший аналітик "Альпарі" Вадим Иосуб.

Курс долара до гривні з початку року (в січні - 28,01 грн) до другій половині грудня (зараз 27,55 грн) навіть незначно знизився. Завдяки цьому скромному зростання гривня має всі шанси підсумками року стати найбільш міцною по відношенню до долару валютою в світі.

Основний підсумок року, що минає, для України 18 грудня виконавча рада МВФ схвалила угоду на суму 3,9 млрд. доларів, з яких 1,3 млрд. повинні бути сплачені негайно. Має значення не тільки сума кредиту. Схвалення МВФ дозволить Україні отримати інші запозичення від Євросоюзу, Світового банку, а також гарантії США під ринкові позики, так і дешевше розміщувати єврооблігації.

Отримання багатостраждального кредиту в середньостроковій перспективі призведе, ймовірно, до зростання рейтингів країни. Для схвалення цієї угоди Україні довелося вжити цілий ряд кроків: це і своєчасне прийняття збалансованого бюджету на наступний рік, і збільшення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, і прийняття антикорупційного законодавства.

Якщо говорити про те, яким буде курс долара в 2019 році, то висока ймовірність, що до кінця наступного року валюта США ж може подорожчати до 30 грн. за долар, євро у цьому випадку буде коштувати 33 грн.

Нагадаємо, економічний прогноз шокував українців.

Як повідомляв "Знай.ua", українцям виділили 30 млрд.

Також "Знай.ua" писав, що стало відомо, як транш МВФ змінить ціни на житло.

Гордон: Транш МВФ - неподобство, яке потрібно припиняти Україні