День апостола і євангеліста Іоанна

Апостола Іоанна вважають автором Євангелія і Одкровення. Його батьками були Соломія і Зеведей. Соломія була дочкою святого обручника Йосифа. Апостола Іоанна Христос закликав в учні на Генісаретському озері, Іоанн залишив свого батька в човні і пішов за Спасителем разом з братом Яковом. Іоанн був добрим і невинно чистим, тому Господь дуже любив його, а сам Іоанн не розлучався зі Спасителем. На Хресті Ісус доручив Іванові подбати про Богоматір.

В його Одкровенні описуються чотири тварини поруч з троном Бога на небесах, які постійно вихваляють його і схожі на орла, бика, лева і ще одного з обличчям людини. Тому кожен Євангеліст отримав свій символ, символом Іоанна був орел.

Свята в інших країнах:

  • У Росії відзначають День рятувальника, який затвердили Указом Президента в 1995 році. А в цей же день у 1990 році був утворений Російський корпус рятувальників.
  • У Киргизстані відзначають День працівника паспортно-візової служби. Свято професійне і з'явилося на честь річниці створення паспортної системи в СРСР в 1932 році. Зараз ця служба називається Департамент паспортно-візового контролю МВС.
  • Також це День конституції КНДР, свято заснували в честь річниці прийняття конституції у 1972 році, до цього була конституція 1948 року.

Православні свята:

  • Священномученика Миколая Ковальова.
  • Мучеників Фірса, Левкія, Каллініка.
  • Різдвяний піст.

Філімонов день

Православна церква в цей день вшановує пам'ять святих мучеників Філимона, Аполонія, Аріана і Феотіха, які жили в Єгипті і постраждали за віру при імператорі Діоклетіані на рубежі 2 і 3 століть. Це були дуже темні дні з коротким світловим днем, тому предки вірили, що поки темрява не піде з землі, з нею ходитиме нечисть. А в цей день єхидни, потвори і нетопирі підбираються ближче до хат і турбують недбайливих господарів, але не чіпають тих, у кого порядок і чистота в будинку.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Іменини

Іларіон, Миколай, Філімон

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині