Російський суд стягнув з українського політв'язня Миколи Карпюка суму в розмірі 1 мільйона рублів в якості компенсації родичів загиблих чеченських солдатів.

Про це стало відомо з публікації Facebook адвоката Карпюка Іллі Новікова, який відвідав його у в'язниці.

Ілля Новиков

Він розповів, що український ув'язнений вже п'ять років перебуває в російській в'язниці. Однак, українець за цей час анітрохи не затявся: "Напевно, тому, що віруючий".

Адвокат згадує, що Микола Карпюк та Станіслав Клых зовсім вигаданому звинуваченням були засуджені чеченським судом у 2016 році.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"В лютому 2014 з уральської зони витягли смертельно хворого зека, який почав давати свідчення про український батальйон, нібито воював за Дудаєва в 1994 і знищив не менше 30 російських військових. На чолі батальйону за версією слідства стояли Ярош, Музичко і Яценюк. Вже були готові на цей рахунок докладні свідчення. Після того як Ярош відмовився їхати в пастку в Росію, а Музичко загинув, на керівну роль у справі призначили заступника Яроша Карпюка і випадково подвернувшегося під руку Клыха", — пише адвокат.

Після того, як судом Росії був затверджений вирок, росіяни подавали до Інтерполу ордер на арешт прем'єр-міністра (на той момент) України Арсенія Яценюка.

"Інтерпол моментально відшив Росію. У досьє на розшук Яценюка виявилися фальшиві експертизи", — відзначає Новіков.

За його словами, Клых повільно втрачає розум у в'язниці Верхнеуральска, а його літні батьки вже й не сподіваються побачити сина на волі. Карпюк протягом п'яти років не бачив дружину та сина.

Також адвокат додає, що його підзахисному було вручено якась папір, де зазначено, що Карпюк повинен мільйон рублів родичам. До того ж, набігла пеня за несплату – 70 000 рублів

"Все це справа — п'ять років суцільний підлості, брехні, знущань і болю", – укладає адвокат.

Нагадаємо, Адвокат кримського політв'язня показав ФСБ, що таке логіка: росіяни в шоці

Як раніше повідомляв "Знай.uа" Український юрист повторить долю Сенцова: безглузді звинувачення без шансу на адвоката

Також Знай.uа" писав про те, що Справа "кримських диверсантів": заарештовані українці надали докази злочину ФСБ, тотальна фальсифікація