Конституційний Суд України визнав законним скасування грошової допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років і скорочення розміру допомоги під час її народження.

Таким було рішення суду від 7 листопада 2018 року.

Так, Конституційний суд розглянув подання 50 народних депутатів щодо відповідності Конституції положень пункту 7 розділу 2 закону "Про запобігання фінансовій катастрофі та створення передумов для економічного зростання в Україні".

новонароджені

Цими положеннями, що набули чинності 1 липня 2014 року, було передбачено скорочення матеріальної допомоги під час народження другої і третьої дитини та встановлення єдиного розміру соціальної допомоги під час народження дітей у сумі 41 280 грн. Також було скасовано допомогу з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Автори конституційного подання заявили, що оскаржувані положення закону звужують конституційні права на соціальний захист громадян. КС розглядав цю справу з 15 грудня 2015 року. Суд зазначив у своєму рішенні, що до конституційних прав соціального захисту належить тільки право на отримання пенсії.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

соцвиплати

КС зазначив, що матеріальна допомога з догляду за дитиною є допоміжною державною допомогою і має стимулювальне значення. Водночас суд підкреслює, що цих видів допомоги не зафіксовано в Конституції і, очевидно, їх було ухвалено парламентом для збереження фінансових спроможностей України у складній економічній ситуації. Зважаючи на це, КС визнав оскаржувані положення такими, що відповідають Конституції. Рішення суду є остаточним і не підлягає оскарженню.

пологовий будинок

Нагадаємо, депутати виступили з ініціативою, щоб після народження дитини, молоді мами виходили з декретної відпустки раніше. Тим, хто піде працювати, держава виділить допомогу в розмірі 1500 грн для того, щоб частково покрити витрати на няню. Українці цій ідеї м'яко кажучи не зраділи.

Як повідомляв портал Знай.ua, телеведуча Маша Єфросиніна відповіла на одне з головних питанб українських матусь, чи кричить вона на дитину. Відповід вразила усіх.

Також Знай.ua писав про те, що українці отримають "дитячі" гроші по-новому.

Дивіться: Як працює в Україні оновлений закон про аліменти