Повір'я

Раніше наші предки вважали, що в сонця є сестри – ранкова і вечірня зоря, які йому прислужують і завжди ходять поруч. Сонце – чоловічого роду. Ранкова зоря зустрічає брата і подає йому білих коней, впряженных в колісницю. А вечірня приймає коней, проводжаючи на спокій. Саме зірки у слов'ян фарбували небо в дивні рожеві відтінки.

Таке «покривало» вони прядуть на небесній самопрялці з чистого золота. За повір'ям іноді можна побачити як спускаються з неба золоті та срібні нитки, так пряде прядка свою чарівну тканину. Це були сонячні промені після дощу. Червоний колір таких променів був також символом крові для слов'ян.

Тому сьогодні, коли день починає додаватися, просили сестер захистити від усіляких недуг і ворожих задумів. А казкові діви-сестриці укриють людину тієї пеленою, яку вишивали. Навіть вірили, що вечірня зоря може зупинити кров і загоїти рани.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Також вірили, що існує Заряла – добра казкова істота, іноді яка і є ранковою зорею або просто приходить з нею. Дитині, що не могла заснути вночі і боялася батьки говорили, що скоро прийде добрий Заряла.

Прикмети і приказки

  • Яка погода на Трифонів день, такою буде погода у березні.
  • Якщо вдень 28 грудня сильний мороз, а надвечір раптом потепліло - холоднеча ще попереду.
  • Вітер подув з північної сторони – до сильних морозів.
  • Якщо вранці голосно верещать синиці, кішка шукає тепла або в одному гнізді зібралися кілька білок – скоро вдарить мороз.
  • Іній на гілках дерев обіцяє добрий урожай вівса.

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині