Інші назви свята:

  • «Трифон»,
  • «Зоря в рукавицях».

Історія свята

Трифона в миру звали Митрофаном, він виріс у родині священика на Новгородській землі. Переказ свідчить, що одного разу Трифон почув голос, який казав, що йому треба йти на північ. Тому Трифон відправився на Кольський півострів і жив на річці Печенга. Там же проповідував саамам. Через деякий час побудував храм Благовіщення і заснував поруч монастир в ім'я Святої Трійці, тоді ж і прийняв ім'я Трифон, а пізніше став ігуменом.

Традицією свята

Трифон на Русі був покровителем моряків, йому молилися, якщо підстерігала небезпека. Хоча шанували його сьогодні і всі ті, хто хоч якось був пов'язаний з морем. Намагалися піти в церкву і поставити свічку святому.

День з Тихона починав вже прибувати, а люди вважали, що це сонце послало на землю своїх дітей, тобто промені, щоб вони проганяли нечисть. Але так як сонце тільки починає більше світити і ще слабке, то йому потрібна допомога. Потрібно було кожному винести рано вранці гарячі вугілля у двір і висипати їх на сніг. Так люди допомагали боротися з нечистою силою. «З ганку зійди, золоте вугілля по двору покоти», — радили наші предки.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За народним повір'ям у сонця є 2 сестри: ранкова і вечірня зоря. У них просили захисту від різних недуг і задумів ворогів. Вважали, що ці діви сидять на небосхилі і вишивають пелену чарівну червоною і золотою ниткою. А коли людина звертається до них за допомогою, вони вкривають її нею.

Раніше Знай.ua писав про те, що тепер відомо, скільки українці будуть відпочивати під час зимових свят. Прогнози радують, але деякі дні все ж доведеться відпрацювати.

Нагадуємо, порча і пристріт можуть підстерігати будь-яку людину. Наявність негативного впливу можна визначити в домашніх умовах.

Раніше Знай.ua повідомляв, що відомий дизайнер Анастасія Декомба розповіла українцям, в чому найкраще зустрічати рік Жовтої Земляної Свині