Митрополит Черкаський і Канівський Софроній, якого називали одним із найвпливовіших проукраїнських ієрархів УПЦ МП, різко розкритикував події, пов'язані із наданням Томосу.

Про це пишуть ЗМІ з посиланнм на численні критичні заяви митрополита.

Софроній неодноразово наголошував: українські православні повинні об’єднуватися, вітав прагнення до автокефалії, критикував єпископів, які не бажали автокефалії, критикував Росію за агресію.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ті, хто не захоче до єдиної церкви, стануть РПЦ за кордоном. І там хай хоч Путіну моляться" - сказав Софроній у травневому інтерв’ю для одного із українських видань.

"Це не автокефалія. Статут нової церкви говорить, що в Україні утворилася грецька церква", - каже митрополит.

Митрополита очікували і на Об’єднавчому соборі в Києві 15 грудня. Але він так і не з’явився. Офіційна причина – за станом здоров’я. Але Софроній записав до делегатів Собору відеозвернення у якому розповів, якою має бути новостворена церква.

"Такою незалежною, як і всі незалежні церкви, і Антіохійська, і Єрусалимська, і Сербська... Щоби ми знали, що маємо автокефалію, але і керування і розпорядження всіма внутрішніми духовними благами покладені на нас, на нашу церкву", - зауважив владика.

Томос в Україні
Томос в Україні

Софроній різко розкритикував затверджений Статут Православної церкви України. Він обурений тим, що українські єпископи на Соборі схвалили редакцію Константинопольського патріархату практично без змін.

За його словами, нові умови української церкви зобов’язуватимуть узгоджувати із Константинополем усі дії і позбавляють самостійності в ухваленні рішень.

Константинопольський патріархат
Константинопольський патріархат


Нагадаємо, створення Православної церкви України і вимога перейменування УПЦ Московського патріархату в Російську православну церкву може призвести до "громадянської війни" в країні.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у РПЦ ніяк не можуть змиритися із фактом проголошення автокефалії в Україні і продовжують намагатися вплинути на ситуацію із створення незалежної церкви.

Також Знай.ua писав про те, що якби патріарх Філарет не зняв свою кандидатуру на посаду глави єдиної помісної церкви, Україна не отримала б Томос.