АМКУ прийняв рішення закрити справу про можливе зловживання монопольним (домінуючим) становищем групи ДТЕК на ринку виробництва електроенергії. Трирічне розслідування не виявило порушень з боку компанії.

Це рішення комітет прийняв на засіданні 28 грудня.

Як випливає зі звіту АМКУ, в 2015-2017 роках частка групи ДТЕК у виробництві електроенергії становила 24-26%, що відповідає нормам законодавства. Відповідно до закону України "Про захист економічної конкуренції", монопольним (домінуючим) становищем суб'єкта господарювання може бути визнано у тому випадку, якщо його частка на ринку перевищує 35%, повідомляють "Українські новини".

У свою чергу, ринкова частка НАЕК "Енергоатом" в 2015-2017 роках коливалася в межах 54-57%. Однак, як зазначається у звіті АМКУ, в існуючій моделі Оптового ринку електричної енергії України (ОРЕ), регульованого державою, жоден суб'єкт господарювання, який провадить діяльність на ринку, не здатний впливати на умови обороту товару (електричної енергії), у тому числі, обирати контрагента, визначати обсяги і ціну реалізації електроенергії, умови договорів тощо.

Вся вироблена електроенергія продається генерувальним компаніями державному підприємству "Енергоринок" за цінами, встановленими НКРЕКП. Таким чином, ринкова влада учасників ринку генерації електричної енергії в існуючій моделі ОРЕ не може бути реалізована у зв'язку з існуючими адміністративними обмеженнями, - стверджують в АМКУ.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Нагадаємо, що в 2015 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) звернулася до Антимонопольного комітету України з вимогою розслідувати ознаки монопольного (домінуючого) становища групи ДТЕК ("ДТЕК Західенерго", "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Східенерго") на ринку генерації електроенергії