Міністерство фінансів України відновило верифікацію виплат громадянам соціальної допомоги.

Про це повідомляє "Хвиля".

У міністерстві також додали, що подібні дії стали можливими лише завдяки внесеним змінам до Бюджетного кодексу, які і дозволили отримання персональних данних при моніторингу отримувачів державної допомоги.

Проте тут вже Мінфін додав, що від 11 жовтня не отримував жодної інформації про отримувачів субсидії через рішення Конституційного суду. Більше того у міністерстві вже встигли порахувати, що шкода від такої дії сягнула понад 150 мільйонів гривень.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

"За цей час ймовірні неправомірні виплати оцінюються в понад 171 млн грн", - підрахували в міністерстві.

Крім того варто відзначити, що з початку року Мінфін надав понад 7 мільйонів рекомендацій стосовно 6 млн одержувачів соціальної допомоги.

"Завдяки верифікації в 2017-2018 роках вдалося запобігти неефективне використання мінімум 14 млрд грн", - стверджують в міністерстві.

Разом з тим варто відзначити, що уже в січні наступного року запрацює монетизація субсидій, затверджена Урядом.

Що змінюється і як нарахують гроші у спірних ситуаціях розповіли у Мінсоцполітики.

"Щотижня близько 120-150 тисяч домогосподарств звертаються за оформленням субсидії. Почали отримувати перші платіжки з новими тарифами на газ, водопостачання, утримання житла, а тепер вони визначаються щодо потреби в отриманні житлових субсидій. Чисельність одержувачів зменшується. Якщо аналізувати кінець жовтня і початок листопада, то у нас доходило до 180 тисяч заявок на тиждень", - розповіли в Мінсоцполітики.

У зв'язку зі зловиживаннями доходи всіх членів сім’ї незалежно від того, де вони зареєстровані і де проживають, враховуються при призначенні субсидії.

"Провели експеримент: взяли найдорожче житло в столиці і порівняли, чи оформлені на нього субсидії. У багатоповерховому будинку, який здано в експлуатацію кілька років тому — один квадратний метр там коштує 70 тисяч гривень — у 15 мешканців є субсидія! Поїхали в це районне управління соцзахисту і декілька годин вивчали портрет одержувача субсидій в такому будинку. Як виявилося, в 80% випадків таку субсидію отримувала мати з дитиною за відсутності зареєстрованих інших членів домогосподарства або сім'ї. Коли почали вивчати ситуацію, виявилося, що чоловік цієї жінки зареєстрований за іншою адресою і це дозволяло їм отримувати житлову субсидію", - пояснили у міністерстві.

Нагадаємо, в Україні ввели монетизацію субсидій: хто, як і коли отримає "живі" гроші.

Як повідомляв "Знай.ua", українцям пояснили, як вибити з держави виплати за неякісну комуналку.

Також "Знай.ua" писав, що українцям з 1 січня перерахують пенсії, але пощастить не всім.

Шанси на пільги: як повернути собі право на отримання субсидій