Каліфорнійський університет в Сан-Дієго обчислив, в які моменти життя ми відчуваємо гнітюче почуття самотності і як його уникнути.

В останні роки представники американської системи охорони здоров'я попереджають про початок цієї "епідемії самотності" – показники збільшилися в двоє за останні 50 років.

В новому грудневому дослідженні вчені зі Школи медицини при університеті каліфорнії, Сан-Дієго на чолі з професором психіатрії та доктором медичних наук Диліпом Йесте прийшли до невтішних результатів. З'ясувалося, що у дорослому житті майже кожна людина проходить через три важкі стадії самотності, і всі вони пов'язані з конкретним віковим періодом: 27-29 років, 53-55 і 80+. Виявилося, що самотність поширена набагато ширше, ніж вчені спочатку припускали.

Дослідники оцінювали стан респондентів за кількома параметрами: самооцінка, соціальна ізоляція, рівень знань і тд. Три чверті, у віці від 20 до 101 року, повідомили про помірний або високомий рівень самотності (використовуючи для оцінки спеціальну шкалу).

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Відомий американський хірург Вівек Мерфі зазначив, що прогресуюче почуття самотності в тих же Сполучених Штатах представляється йому більш серйозною проблемою, ніж вживання тютюну або ожиріння. На початку цього року Великобритані навіть створила спеціальний підрозділ – Міністерство у справах самотності для задоволення психосоціальних та медичних потреб одиноких людей.

Еллен, доктор медичних наук, брала участь в каліфорнійському дослідженні, зробила два висновки. Негативне спостереження: самотність у дорослому житті пов'язана з поганим психічним здоров'ям, зловживанням психоактивними речовинами, когнітивними порушеннями і погіршенням фізичного здоров'я, включаючи недоїдання, гіпертонію і порушення сну.

Але є і "хороші новини". Чи виявила сильний зворотний зв'язок між інтелектуальними здібностями і самотністю. Люди, яких вважалися розумнішими, були менш схильними до самотності.

"Поведінка, яка визначається як "мудра" включає емпатію, співчуття і саморефлексію, що, в свою чергу, допомагає ефективно протидіяти або запобігати самотності" – укладає.

Нагадаємо, це психологічний тест розповість тобі про все за 1 хвилину.

Як повідомляв портал "Знай.uа" біологи з Оксфорда провели дослідження, щоб дізнатися, як можна визначити жінок, здатних на зраду

"Знай.uа" писав, психолог Юлія Левковська позначила 6 основних стадій сімейного життя.