Президент України Петро Порошенко підписав закон про прилеглу зону, який збільшує підконтрольну Україні територію в Чорному морі.

Відтепер, зона українського контролю розширюється в два рази, інформує прес-служба глави держави. Повідомлення про це з'явилося також на офіційній сторінці Порошенка у Twitter.

"Відповідно до закону, прилегла зона України - це зона відкритого моря, прилегла до територіального моря України та зовнішня межа якого знаходиться на відстані не більше 24 морських миль, відрахованих від вихідних ліній, від яких відміряється ширина територіального моря України", - уточнюють в прес- службі.

Такий закон гармонізує морське законодавство нашої країни із законодавством інших причорноморських держав та держав-учасниць Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Закон також розроблений для того, щоб зменшити кількість контрабандних операцій та нелегальних заходів судент в закриті порти окупованої території України.

У своїй прилеглій зоні Україна здійснює контроль, необхідний з метою запобігання порушень митного, податкового, міграційного та санітарного національного законодавства в межах території країни, куди входять внутрішні води або територіальне море.

"Контроль здійснюється з метою залучення до відповідальності за порушення законодавства України, вчиненого в межах території України, включаючи її внутрішні води або територіальне море", - зазначено в повідомленні.

Відповідно до закону, якщо судно порушило законодавство України і намагається сховатися, уповноважений орган має право переслідувати таке судно по гарячих слідах з метою його затримання і притягнення до відповідальності відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Право на переслідування припиняється, як тільки переслідуване судно увійде в територіальне море держави під прапором якої плаває судно або будь-якої третьої країни ", - пояснюється в повідомленні.

Закон набуде чинності наступного дня після його публікування.

Нагадаємо, Турчинов розкрив план повернення в Азовське море.

Як повідомляв "Знай.ua", корабель-розвідник НАТО прибув в Одесу.

Також "Знай.ua" писав, що "вбивця підводних човнів" пронісся над Чорним морем і узбережжям Криму.