Дванадцята ніч

У цей день відзначається язичницьке свято Дванадцята ніч, коли закінчується Йоль. Дванадцята ніч — це ніч народження нового року, нового життєвого циклу. У дванадцяту ніч брами світів відкриті, і всі жителі збираються в місці святкування Йоля, щоб веселим застіллям вітати нове життя.

Наші предки вважають, що це найбільш мирний час у році, коли навіть злі духи гідні поваги, привітання та святкового частування. Існує повір'я, що свічки в вінку Йоля повинні горіти всю ніч. Горіння свічок, їх світло і тепло принесуть у дім щастя і удачу.

Варто відзначити, що все, що зроблено до заходу сонця, визначало всі події року. Звідси, найімовірніше, і повелася відома приповідка — як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш.

Модестів день

31 грудня за народним календарем відзначається пам'ять святителя Модеста, який служив архієпископом в Єрусалимі в 7 столітті.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Здавна святого Модеста вважали охоронцем худоби, тому наші предки молилися йому про захист від хижих звірів і хвороб. Крім того, в цей день чоловіки звичайно влаштовували братчини — спільні застілля, на які неодмінно подавали м'ясні страви. Таким чином, святому дякували за турботу про стадо.

На Модеста можна було передбачити свою долю на майбутній рік. Для цього лягали на тік, де молотили хліб, і слухали: якщо під тим, хто ворожить застукає, на нього чекає смерть, якщо задзвенить — весілля, а якщо почується молотьба, буде багатим.

Новий 2019 рік

Зовсім скоро настане Новий 2019 рік. Кожен рік має свій східний символ. Наступний рік буде роком Жовтої Земляної Свині.

Так як Новий рік - це сімейне свято, його прийнято відзначати в колі рідних і близьких людей. Для кожної людини новорічні святкування мають особливу цінність. Так, у багатьох людей Новий рік асоціюється з запахом мандарин і хвої, з теплою домашньою атмосферою і з мискою олів'є на столі.

Іменини в цей день

Віра, Віктор, Володимир, Георгій, Єлизавета, Зоя, Іван, Ілля, Марк, Мартін, Михайло, Модест, Микола, Севастян, Семен, Сергій, Софія, Фаддей, Федір.