У понеділок, 31 грудня, за народним календарем відзначається Модестів день (за старим стилем – 18 грудня). Також для православної церкви це дата вшанування пам'яті святителя Модеста, архієпископа Єрусалимського.

Модестів день 31 грудня: історія життя святого

Святий Модест народився в VII столітті в місті Севастії (Мала Азія) у християнській родині. З дитинства він вирішив присвятити своє життя Господу Богу. Коли Модест подорослішав, вирішив постригтися в ченці. Ведучи Богоугодне життя, він старанно виконував усі обов'язки, покладені на нього. Це дозволило йому стати настоятелем монастиря святого Феодосія Великого.

Під час війни з перським царем Хозроєм майже усі церкви і храми перетворилися на руїни, а християни були вбиті. Тоді єрусалимського патріарха взяли в полон перси. Модест був призначений тимчасовою главою Єрусалимської церкви на заміну.

З благословення Олександрійського патріарха він відбудував зруйновані храми і здійснив поховання останків убитих християн. Через 14 років із полону повернувся Єрусалимський патріарх Захарія і продовжив керувати патріаршою кафедрою. Після смерті Захарія Модест остаточно зайняв його місце.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Модестів день 31 грудня: традиції і обряди свята

Здавна святого Модеста вважали захисником худоби, тому наші предки молилися йому про захист від хижих звірів і різних хвороб. Крім того, в цей день чоловіки звичайно влаштовували братчини — спільні застілля, на які неодмінно подавали м'ясні страви. Таким чином, святому дякували за турботу про стадо.

На Модеста можна було передбачити свою долю на майбутній рік. Для цього лягали на тік, де молотили хліб, і слухали: якщо під гадающим застукає, на нього чекає смерть, якщо задзвенить — весілля, а якщо почується молотьба, буде багатим.

Крім того, цей день вважається найбільш розгульним для нечистої сили. Якщо в інші дні вона шалила тільки вночі, то 31 грудня гуляє протягом усього дня. Тому не рекомендується залишати на столі неприкрите молоко або ножі.