У понеділок, 31 грудня, відзначається прадавнє язичницьке свято – Дванадцята ніч, коли закінчується Йоль. Дванадцята ніч — це ніч народження нового року, нового життєвого циклу.

У дванадцяту ніч брами світів відкриті, і всі жителі збираються в місці святкування Йоля, щоб веселим застіллям вітати нове життя. Наші предки вважають, що це найбільш мирний час у році, коли навіть злі духи гідні поваги, привітання та святкового частування.

Існує повір'я, що свічки в вінку Йоля повинні горіти протягом усієї ночі. Горіння свічок, їх світло і тепло принесуть у дім щастя і удачу.

Крім того, наступного дня після Дванадцятої ночі наші предки називали «Днем долі». Так, вони вірили, що нове, сонце, яке повернулося, знову стоїть над горизонтом, а день додається. Все, що сказано і зроблено до заходу сонця, визначало всі події нового року. Звідси, найімовірніше, і з'явилася відома приповідка — як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Ще в народі вважалося, що немає більш вірних ознак, ніж ті, що були явлені під час Дванадцятої ночі. До речі, і найбільшу силу мають слова, які були сказані саме в Дванадцяту ніч.

Нагадаємо, що соціологи провели опитування серед українців, завдяки чому з'ясували, які саме свята населення нашої країни цінує і любить найбільше. Так, найбільш істотно зросла значимість святкування Дня Незалежності, збільшилося значення таких свят, як День захисника України і День Конституції.

Як повідомляв портал Знай.uа, експерт розповів, що для людей, які страждають певними хворобами дуже небезпечно бурхливо святкувати новорічні свята. Він також нагадав українцям, що понад 80% усіх хвороб починаються від нестачі сну.

Також портал Знай.uа писав, що фахівці порадили приготувати частування до столу для новорічної ночі самостійно - це відразу зменшить високу ймовірність того, що на нього потраплять страви недобросовісної обробки, а також неякісні та прострочені магазинні продукти.