З наступного року в Україні будуть безкоштовними деякі діагностичні та лікувальні послуги. Це підтвердив під час брифінгу заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Це буде безкоштовна діагностика. Тепер діагностичні послуги надаватимуть за новою моделлю - пацієнти можуть мати право отримати їх безкоштовно, оплата в заклад прийде від Національної служби здоров'я України (НСЗУ). У цю програму увійдуть не тільки діагностичні, а й деякі прості операції" , - зазначив він.

Як планують у міністерстві, вже з 1 липня 2019 року НСЗУ буде оплачувати 54 діагностичні та лікувальні послуги. Тобто, громадяни зможуть безкоштовно пройти обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів і поширені види онкології.

"Для пацієнтів це означає, що не потрібно буде приносити шприци, рукавички, вату, бахіли або плівку для рентгену - все це входить у вартість тарифу від НСЗУ", - підкреслив заступник міністра.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

За даними МОЗ, на програму "Безкоштовна діагностика" в держбюджеті на 2019 рік передбачено 2 млрд грн.

В програму включені 12 різних аналізів, мамографія, 5 видів рентгена (грудна клітка, суглоби, хребет, кістки і навколоносових пазух, ехокардіографія), моніторинг ЕКГ, 2 види тестів для визначення патологій серцево-судинної системи, 6 видів УЗД (шлунково кишкового тракту, нирки, сечовий міхур, артерії ніг, щитовидна і молочні залози), 4 види біопсії під контролем УЗД (щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних і передміхурової залоз), видалення новоутворень (м'яких тканин і шкіри в носі, гортані, вухах ), а також ендоскопічні дослідження та операції одного дня (стравоходу, шлунка, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів).

Ковтонюк також додав, що діагностику можна буде пройти безкоштовно у напрямку сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Також у 2019 році медичні карти, напрямки, рецепти і лікарняні стануть електронними.

Дивіться: Як працюватиме медична реформа в Україні

Нагадаємо, українцям розповіли про результати медреформи протягом 2018 року та поділилися невтішними прогнозами її продовження на наступний рік. Як повідомляв "Знай.ua", швидка годину їхала до дитини, яка помирала. Також "Знай.ua" писав, виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'яУляна Супрун взялася пояснити всі деталі платної медицини.